Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • εκθέσεις
30 05 2013 Έως 23/6/2013

Love Letters to ΧΑΟΣ

Ανοιχτό Κάλεσμα Επιμελητικών Προτάσεων 2013 / Η Νικήτρια Πρόταση

Το metamatic:taf με ενθουσιασμό παρουσιάζει την έκθεση Love Letters to ΧΑΟΣ η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου 2013.

Η έκθεση επιλέχθηκε μέσα από το ετήσιο Ανοιχτό Κάλεσμα Επιμελητικών Προτάσεων που οργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά από το metamatic:taf και απευθύνεται σε νέους και νέες έως 35 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και να την υλοποιήσουν στους χώρους του metamatic:taf.

«Στην αρχή ήταν το χάος.

Μετά γεννήθηκα εγώ, μονάχος, σ’ έναν κόσμο ραγισμένο

μ’ έναν κουρελιασμένο Θεό που γύριζε από πόρτα σε πόρτα

ζητιανεύοντας την ύπαρξή του.

Ύστερα γίναμε ξαφνικά δυο. Φιληθήκαμε

Κι άρχισε να σκοτώνει ο ένας τον άλλον.»

Με σημείο εκκίνησης τους παραπάνω στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, η Βασιλεία Κάγκα και η Κατερίνα Στάμου ανασυνθέτουν μέσα από τα έργα 14 νέων ελλήνων δημιουργών την ερωτική εμπειρία όπως διαδραματίζεται στο σύγχρονο ανθρωπιστικά κατακερματισμένο περιβάλλον, όπου ο Έρωτας προβάλλει ως μια έννοια κατεξοχήν συνυφασμένη με τη διυποκειμενικότητα που πηγάζει από την ανάγκη για την αποκατάσταση της έλλειψης που φέρουμε μέσα μας, τέκνο του Πόρου και της Πενίας. 

Έχοντας ως νοηματική αφετηρία τη διάσταση αυτή, η έκθεση Love Letters to ΧΑΟΣ, σαν άλλο μεταμοντέρνο ερωτικό μανιφέστο, διευρύνει την προβληματική της σε θέματα που συνθέτουν την έννοια του έρωτα σήμερα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια συνεχή απομάκρυνση των δύο υποκειμένων της ερωτικής ένωσης μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο με νέα υποκατάστατα του ερωτικού αντικειμένου που συναποτελούν όλα μαζί τη σύγχρονη ερωτική εμπειρία.

Στον κόσμο των νέων μέσων η Έλλειψη παραμένει, αλλά μεταλλάσσεται. Η πραγμάτωση της μεταφοράς του έρωτα από τον ένα στον άλλο βρίσκει εμπόδια στις οθόνες των υπολογιστών, στην ανθρωπογεωγραφία των μεγαλουπόλεων, στη δύναμη των εικόνων. Αποτέλεσμα: το Εγώ βρίσκεται εγκλωβισμένο στο υπαρξιακό Χάος του Σήμερα και η ερωτική εμπειρία βιώνεται σα μια ολοκαίνουρια μορφή περιπέτειας.

Όμως όπως χαρακτηριστικά είπε ο φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε: «το Χάος γεννάει την τάξη». Οι έννοιες, λοιπόν, της τάξης και της αταξίας διαπερνούν όλη την έκθεση παραπέμποντας σε διαδικασίες που επιχειρεί ο άνθρωπος να φέρει εις πέρας ως μέλος ενός όλου προκειμένου να βρεθεί σε αρμονία με το ενδότερο Είναι του ενώ συνάμα καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η συνύπαρξη ατόμου και νέων μορφών έρωτα μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Ο έρωτας έρχεται σαν το «παράσιτο» που τροφοδοτεί τις έννοιες αυτές, προκαλώντας άλλοτε τάξη και άλλοτε αταξία, ανάλογα με την κοινωνική διάσταση που του δίνεται. Τα έργα είναι οι ερωτικές επιστολές (Love Letters), η χρήση της γλώσσας για μια προσπάθεια εσωτερικού νοήματος μέσα από την επιβολή της τάξης στο Χάος, όπου Χάος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πεμπτουσία του Σήμερα. 

Συμμετέχουν: Marili Andre, Αλέξης Βλάχος, Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Ευνομία Δημητριάδου, GRANA-ZEI (Κωνσταντίνος Μπιλιούρης, Άλκης Παπαϊωάννου), Λένα Κούβελα (Deconstructive Daisies), Μαρίκα Κωνσταντινίδου, Ζωρζέτ Λαγού, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Αθηνά Τριανταφύλλου, Θάνος Τσάκωνας, Νίκη Χατζηόλου (Deconstructive Daisies), Βέρα Χοτζόγλου

Επιμέλεια: Βασιλεία Κάγκα και Κατερίνα Στάμου

Τα δικά μας Love Letters to Chaos: Καλλιτέχνες, φίλοι και συνεργάτες του metamatic:taf γράφουν το δικό τους Love Letter to ΧΑΟΣ, στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης

Εγκαίνια: Πέμπτη 30.05.13, 20:30 

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 30.05 – 23.06.2013

Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 12:00-21:00, Κυρ. 12:00-19:00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

  • Love Letters to ΧΑΟΣ

    Συμπληρωματικό κείμενο για την έκθεση ''Love Letters to ΧΑΟΣ''

tags: εκθέσεις