Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • εκθέσεις
19 03 2012 Έως 6/5/2012

Τα Πράγματα

Lucia Quevedo

Ευρηματικοί μετασχηματισμοί αντικειμένων / Η εξέγερση των πραγμάτων

Το TAF παρουσιάζει την έκθεση Τα Πράγματα που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και θα  διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου 2012. Η έκθεση Τα Πράγματα είναι η επιλεγμένη πρόταση της ανοιχτής πρόσκλησης του TAF σε νέους επιμελητές για το 2012.

Η έκθεση διερευνά τις ευφάνταστες και ευρηματικές ιδιότητες, οι οποίες ενυπάρχουν στον κόσμο των πραγμάτων που μας περιστοιχίζουν. Τα άψυχα πράγματα ζωντανεύουν, δρουν αυτοβούλως, εισβάλλουν στο χώρο μας και τον οικειοποιούνται, φέρνοντας στο προσκήνιο την ποιητική διάσταση του καθημερινού. Χορογραφώντας μια σειρά συναντήσεων με τα πράγματα, τα έργα θέτουν ερωτήματα πάνω στις κοινότοπες στάσεις που τείνουμε να υιοθετούμε προς τον υλικό πολιτισμό.

Τα περισσότερα έργα είναι αποτέλεσμα της συλλογής και αναδιαμόρφωσης κοινών αντικειμένων. Μέσα από τη δημιουργική επεξεργασία των καλλιτεχνών τα αντικείμενα επαναπροσδιορίζονται προβάλλοντας το στοιχείο του συναρπαστικού που εμπεριέχεται στο συνηθισμένο. Η έκθεση ακροβατεί ανάμεσα στην τάξη και την αταξία, την οργάνωση και την τυχαιότητα, παρουσιάζοντας τις έννοιες αυτές σε μια σχέση διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

Μέσα από ένα ταξίδι στον παράξενο κόσμο των πραγμάτων, η έκθεση προτείνει έναν ριζοσπαστικό τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας, τονίζοντας τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της κριτικής στην πιο οικεία πραγματικότητα. Κι αν όπως γράφει ο Saramago ‘’…στη νέα τάξη πραγμάτων τα πράγματα είμαστε εμείς”, η εξέγερση των πραγματων δεν μπορεί παρά να προαναγγέλλει και τη δική μας εξέγερση.

Επιμέλεια: Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου θα προβάλλεται σε λούπα η ταινία The Way Things Go των Peter Fischli & David Weiss (Είσοδος ελεύθερη, διάρκεια 30’)

Kατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τη Δευτέρα 19.03, στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί ηχητική περφόρμανς από τους Riders of the Lost Current (Jonne Pitkänen, Markku Metso & Asko Lintunen) (Είσοδος ελεύθερη, διάρκεια 15’)

Το Σάββατο 5 Μαΐου στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί workshop με θέμα «Εισαγωγή στα διαδραστικά καλλιτεχνικά έργα» με εισηγήτριες τις Κατερίνα Αντωνοπούλου και Δάφνη Πολύζου (Είσοδος ελεύθερη, διάρκεια 2 ώρες)

Συμμετέχουν: Fernanda Almeida, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Κατερίνα Αντωνοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Γιώργος Γυπαράκης, Rodrigo Carvalho, Carlos Castro, Briony Clarke, Sebastian Contreras, Derek Fenix, Silvio Giordano, Jeremy Hutchison, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Μαρία-Άννα Κολλύρη, Laura Kikauka, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Κώστας Ντάφλος, Miguel Neto, Δάφνη Πολύζου, Jordi Planas, Lucia Quevedo, Michael Schultz, Jan Svankmajer, Ur5o

Εγκαίνια: Δευτέρα 19.03.12, 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 19.03-06.05.2012

Ώρες Λειτουργίας: Κυρ-Πεμ 11:30-23:00, Παρ-Σαβ 11:30-24:00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

tags: ανοικτή πρόσκληση επιμέλειας / εκθέσεις