Λύση στο φαινόμενο θανάτου μελισσών

bloggerT.A.F. 18.10.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Ονομάζεται «Σύνδρομο Κατάρρευσης Αποικίας» και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της εποχής μας. Αφορά το μαζικό θάνατο μελισσών που άρχισε να παρατηρείται για πρώτη φορά το 2007 σε περιοχές σε όλο τον κόσμο. Πλήττει τις εργάτριες μέλισσες και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι από 30%-50% σε κάθε αποικία. Το 2008 στις ΗΠΑ καταγράφηκε ο θάνατος του 36% των μελισσιών που υπήρχαν στο σύνολο της χώρας. Ο ρόλος των μελισσών στη φύση είναι τεράστιος αφού λόγω της επικονίασης το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από αυτές.

Το φαινόμενο συναντάται σε ένα συγκεκριμένο είδος μέλισσας, γνωστή κι ως Ευρωπαϊκή και είναι αυτή που αποτελεί τη βάση των περισσότερων μελισσιών παγκοσμίως. Τα αίτια του φαινομένου δεν έχουν εντοπιστεί αν κι έχουν προταθεί διάφορες ιδέες, από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και την κλιματική αλλαγή μέχρι κάποια μορφή παράσιτου ή την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Μαζικοί θάνατοι μελισσών είχαν παρατηρηθεί ήδη από το 1990 αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Μια εταιρία από τη Φλόριντα των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως βρήκε μια θεραπεία για το φαινόμενο με τη χρήση ενός συμπυκνωμένου οργανικού συμπληρώματος διατροφής που παρέχεται στις μέλισσες ως διάλυμα στο νερό. Τα ακριβή συστατικά του συμπληρώματος δεν έχουν ανακοινωθεί αν και η εταιρία δήλωσε πως θα συνεργαστεί με πανεπιστήμια για την εκπόνηση ειδικών μελετών για το προϊόν. Σε δοκιμές που έγιναν στην Τοσκάνη της Ιταλίας, τα μελίσσια που τροφοδοτήθηκαν με το διάλυμα είχαν ανάπτυξη του πληθυσμού τους κατά 50% ενώ άλλα στα οποία δεν χορηγήθηκε είχαν μείωση κατά 40%. Αν και τα αποτελέσματα ακούγονται εντυπωσιακά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική όσο τα αίτια του φαινομένου δεν έχουν εξακριβωθεί.

tags: blogging / περιβάλλον / επιστήμη