Κυλινδρική ανεμογεννήτρια

bloggerT.A.F. 14.10.2012
τεχνολογία-επιστήμη

tags: blogging

Με την αιολική ενέργεια να αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς τομείς στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η έρευνα σε νέες μορφές ανεμογεννητριών συνεχώς εξελίσσεται. Μετά από τριακονταετή έρευνα στο πανεπιστήμιο του Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν ένα μοντέλο που επιτρέπει εύκολη μεταφορά και αποθήκευση του κινητού μέρους μιας ανεμογεννήτριας το οποίο είναι κι αυτό που παράγει την ενέργεια.

Τα οριζόντια μοντέλα επιτρέπουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών εντός του αστικού πεδίου όπου αφενός οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολύ μικρότεροι από ότι στην ύπαιθρο, αφετέρου η δύναμη του αέρα είναι αρκετά πιο εξασθενημένη καθώς παρεμβάλλονται κτίρια. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι λεπίδες μιας κλασσικής ανεμογεννήτριας, ο συνολικός χώρος που καταλαμβάνει μια οριζόντια μετριέται σε ελάχιστα τετραγωνικά, όσο η βάση του πυλώνα δηλαδή. Παράλληλα παρατηρείται σημαντική μείωση του θορύβου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών με λεπίδες, ενώ μειώνονται και τα ατυχήματα με πτηνά τα οποία πέφτουν πάνω στις λεπίδες ενώ αυτές κινούνται με μεγάλη ταχύτητα ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Μια οριζόντια ανεμογεννήτρια μπορεί να κινηθεί και με ταχύτητα ανέμου μόλις έξι χιλιομέτρων ανά ώρα. Τα υπάρχοντα μοντέλα μπορούν να αποδώσουν ενέργεια από 1 έως 24 Κιλοβάτ ενώ ο στόχος είναι να κατασκευαστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες ένα μοντέλο που θα παράγει 12 Κιλοβάτ ενέργειας. Οι μικρές ταχύτητες κίνησης έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα πως δεν χρειάζεται ο ιστός να είναι ιδιαίτερα ισχυρός ώστε να αντέξει την κίνηση κι αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαν μελλοντικά τέτοιες κατασκευές να τοποθετηθούν στις ταράτσες κτιρίων όπου η απόδοση θα είναι σημαντικά καλύτερη.

tags: blogging