Ηλιακά πάνελ από χαλκό

bloggerT.A.F. 13.10.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Μέχρι σήμερα η δημιουργία ηλιακών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο απαιτεί τη χρήση ειδικών κρυστάλλων από σιλικόνη κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής τους. Η μέθοδος παρασκευής προϋποθέτει το κόψιμο δύο πολύ λεπτών φετών από έναν μεγάλο κρύσταλλο σιλικόνης και τον εμποτισμό τους με διάφορα υλικά που ενισχύουν το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Οι φέτες στη συνέχεια συγκολλούνται σε στοίβες, προστίθενται ηλεκτρόδια για τη μεταφορά της ενέργειας και όλη η κατασκευή περικλείεται από προστατευτικό γυαλί.

Θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε αγώγιμο υλικό για τον εμποτισμό των πάνελ αλλά μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και το Μπέρκλεϋ κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τη χρήση μικρών ηλεκτρικών πεδίων. Η χρήση ηλεκτρικών πεδίων είναι γνώριμη στο χώρο των ημιαγωγών αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε ηλιακά πάνελ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για χρήση πολύ πιο φτηνών υλικών στην παραγωγή ηλιακών πάνελ κάτι που θα μειώσει το συνολικό κόστος ενώ ενδέχεται μελλοντικά να αυξηθεί σημαντικά και η απόδοση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για βιομηχανική παραγωγή αυτού του τύπου των πάνελ καθώς σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή έχει η Κίνα όπου τα εργοστάσια δεν έχουν τις υποδομές να υιοθετήσουν αυτή την τεχνική και θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις για να εξελιχθούν οι μέθοδοι παραγωγής.

tags: blogging / επιστήμη / ενέργεια