Απειλή της βιοποικιλότητας

bloggerT.A.F. 10.10.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και υπογράφεται από 200 επιστήμονες από διάφορες χώρες υποστηρίζει πως η αποψίλωση των δασών προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα διάφορα οικοσυστήματα να αγωνίζονται να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από τριάντα διαφορετικά είδη, από δέντρα και πεταλούδες μέχρι πρωτεύονται θηλαστικά κι αρπακτικά, εντός προστατευόμενων περιοχών στην τροπική Αμερική, τη Αφρική και την Ασία. Η μελέτη εξέτασε πως έχουν μεταβληθεί οι πληθυσμοί αυτών των ειδών τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες ενώ συγχρόνως κατέγραψαν περιβαλλοντολογικές αλλαγές που ενδεχομένως να επηρέασαν αυτά τα είδη.

Το κύριο συμπέρασμα των ερευνών είναι πως ενώ οι περισσότερες προστατευμένες περιοχές μπορούσαν και υποστήριζαν την βιωσιμότητα των δασικών εκτάσεων, περίπου οι μισές αγωνίζονταν να διατηρήσουν την αρχική τους βιοποικιλότητα. Μια από τις ερευνήτριες του προγράμματος από το ίδρυμα Humboldt στην Κολομβία ανέφερε πως ένα από τα πιο τρομακτικά ευρήματα της έρευνας είναι η έκταση της μείωσης των ειδών στις προστατευμένες περιοχές. Αυτή η μείωση δεν αφορά κάποια περιορισμένα είδη αλλά το σύνολο όσων μελετήθηκαν.

Όλες οι περιοχές που μελετήθηκαν γειτνιάζουν με κάποιο δάσος και μόλις στο 2% των περιπτώσεων τα δάση αυτά έχουν αυξηθεί σε έκταση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν πως η αποψίλωση των δασών έχει άμεση σχέση με την κατάρρευση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας των περιοχών που εξετάστηκαν. Και γι αυτό προτείνεται στη μελέτη η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος χώρου μιας προστατευόμενης περιοχής και παράλληλα η συνειδητοποίηση του ρόλου που έχουν τα τροπικά δάση στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.

tags: blogging / περιβάλλον