Υποβάθμιση της Νεκράς Θάλασσας

bloggerT.A.F. 10.10.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ, Ιορδανίας και Παλαιστίνης, μια καταβόθρα έχει καταπιεί ένα μέρος του δρόμου που περνά από δίπλα καθώς και τμήμα ενός φράχτη. Πρόκειται για ένα συχνά παρατηρούμενο φαινόμενο, ειδικά στη δυτική πλευρά της κλειστής αυτής θάλασσας η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις βυθίζεται κατά ένα μέτρο το έτος. Η Νεκρά Θάλασσα είναι το χαμηλότερο φυσικό σημείο στον πλανήτη και βρίσκεται 420 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Χιλιάδες καταβόθρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια κατά μήκος των ακτών και οι οποίες σηματοδοτούν την αργή αλλά σταθερή υποβάθμιση της θάλασσας που κατά ένα τρόπο επιβεβαιώνει την ονομασία της. Στο βορειοδυτικό άκρο της θάλασσας η παρουσία καταβοθρών απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και ενδημικά είδη ζώων καθώς η περιοχή αποτελεί σημαντικό κόμβο στις οδούς που ακολουθούν τα μεταναστευτικά πουλιά. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός βύθισης της θάλασσας είναι 1,3 μέτρα, ενώ από το 1993 έως το 2009 βυθιζόταν κατά μέσο όρο 1,15 μέτρα ετησίως. Με αυτό το ρυθμό η θάλασσα χάνει υδάτινο όγκο 725 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο που εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα.

Η Νεκρά Θάλασσα εξακολουθεί να βουλιάζει κυρίως λόγω εκτροπών στο γειτονικό Ιορδάνη ποταμό που βρίσκεται στα βόρεια της θάλασσας. Για να αναπληρωθούν οι χαμένες υδάτινες ποσότητες ένα τεράστιο δημόσιο έργο έχει προταθεί το οποίο θα εισαγάγει νερό από την κόκκινη θάλασσα. Η πρόταση βρίσκεται στα τελικά στάδια αξιολόγησης από την Παγκόσμια Τράπεζα σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί το κόστος το οποίο υπολογίζεται πως θα είναι αρκετά μεγάλο.

tags: περιβάλλον