Τα κλιματιστικά επιβαρύνουν το κλίμα

bloggerT.A.F. 11.10.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Έχοντας ζήσει ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία η παγκόσμια κοινότητα αρχίζει να επανεξετάζει το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς αρχίζει να γίνεται όλο και πιο κατανοητό πως κάτι θα πρέπει να αλλάξει στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μια από τις ευκολίες της σύγχρονης ζωής που επιβαρύνει πολύ περισσότερο από όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος είναι τα κλιματιστικά μηχανήματα. Αν και η τεχνολογία κατασκευής κλιματιστικών εξελίσσεται διαρκώς και πρακτικές όπως η χρήση φρέον έχουν εγκαταλειφτεί οριστικά, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ενεργειακή τους κατανάλωση, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που τα καθιστούν επιβλαβή για το περιβάλλον.

Ένα άμεσο πρόβλημα είναι πως όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τόσο θα αυξάνεται και η χρήση κλιματιστικών το οποίο σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Καθώς η κατανάλωση ρεύματος των κλιματιστικών είναι αρκετά υψηλή, ειδικά σε περιπτώσεις μονάδων που εγκαθίστανται σε γραφεία, η τροφοδοσία τους με ρεύμα γίνεται από την κεντρική παροχή κι αυτό το ρεύμα παράγεται με την καύση ορυκτών που θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα ένοχος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα νέα ψυκτικά υγρά που χρησιμοποιούνται όπως το HFC έχει την προοπτική να επιβαρύνει το περιβάλλον κι αργά ή γρήγορα θα διαρρεύσει σε αυτό.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι πως η χρήση κλιματιστικών έχει ενθαρρύνει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού να εγκατασταθούν σε αφιλόξενες περιοχές, όπως είναι το Φοίνιξ των ΗΠΑ, μια από τις θερμότερες περιοχές του πλανήτη. Για να συντηρηθούν αυτές οι κοινότητες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη χρήση κλιματιστικών μονάδων που έχει ως αποτέλεσμα μια υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Και καθώς παράλληλα αναβαθμίζεται το βιοτικό προφίλ χωρών όπως η Ινδία που είναι εκ προοιμίου πολύ ζεστές αρχίζει να διαγράφεται ένα ζοφερό μέλλον στο οποίο θα προστεθούν κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων νέες συσκευές.

tags: blogging / περιβάλλον / ενέργεια