Γκρέιπφρουτ εναντίον καρκίνου

bloggerT.A.F. 28.9.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Ανέκαθεν υπήρχαν αναφορές για την ωφέλεια των φρούτων ή των φρουτοχυμών για την ενίσχυση της υγείας ενός οργανισμού και την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών. Μια νέα κλινική δοκιμή διαπίστωσε πως ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ σε καθημερινή βάση παρέχει στον οργανισμό τα ίδια οφέλη όσο η τριπλάσια δόση ενός αντικαρκινικού φαρμάκου. Σε περίπτωση που συνδυαστεί η λήψη φαρμάκου με το χυμό μπορούν να μειωθούν οι παρενέργειες του φαρμάκου αλλά και το συνολικό κόστος μιας θεραπείας. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο μελετούν την επίδραση που έχουν διάφορες τροφές στην αποτελεσματικότητα αντικαρκινικών φαρμάκων όταν αυτά τα δύο λαμβάνονται παράλληλα.

Συγκεκριμένα η καθημερινή λήψη ενός τετάρτου του λίτρου χυμού μειώνει τον μεταβολισμό από τον οργανισμό ενός φαρμάκου που ονομάζεται sirolimus και χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ενώ εξετάζεται η χρησιμότητα του σε διάφορες μορφές καρκίνου. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μετρήθηκε πως αύξανε τα επίπεδα του sirolimus κατά 350% ενώ η λήψη κετοκοναζόλης πετύχαινε αύξηση κατά 500%, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στη διαπίστωση πως ο συνδυασμός φαρμάκων και του φρούτου θα είχε τα μέγιστα αποτελέσματα.

Το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική τροφή για τη λήψη θρεπτικών ουσιών και φυτοχημικών που συμβάλλουν σε μια υγιή δίαιτα. Εκτός από τη βιταμίνη C περιέχει την ουσία λυκοπένη η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ μπορεί να μειώσει και τη χοληστερίνη.

tags: blogging / υγεία / διατροφή