Θερμική απεικόνιση παχυσαρκίας

bloggerT.A.F. 27.9.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Οι δείκτες παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια με περισσότερα από 155 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως να θεωρούνται παχύσαρκα. Πέρα από την ψυχολογική πίεση που έχουν τα παχύσαρκα παιδιά από το περιβάλλον τους όπως ο εκφοβισμός και η γελοιοποίηση από άλλα παιδιά, τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Υπολογίζεται πως το 70% των παχύσαρκων παιδιών παραμένουν υπέρβαρα κι όταν ενηλικιωθούν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία για τους υπέρβαρους ανθρώπους είναι γνωστές και αφορούν ένα διευρυμένο πεδίο συμπτωμάτων. Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη είναι πολύ υψηλή ενώ άλλες μορφές ασθενειών αφορούν καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στις αρθρώσεις και τα οστά, έως και καρκίνο. Το δε οικονομικό κόστος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι αστρονομικό, μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε $190 δισεκατομμύρια ετησίως.

Από όλα αυτά γίνεται εμφανές πως η εκπαίδευση των παιδιών στους κινδύνους της παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντική. Προς αυτό το σκοπό, επιστήμονες και γιατροί από το πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ χρησιμοποιούν τη θερμική απεικόνιση για την καταγραφή της παχυσαρκίας. Για τους σκοπούς μια μελέτης, πήραν φωτογραφίες από παιδιά με τη χρήση θερμικής κάμερας η οποία αποτυπώνει το είδος του λίπους διαχωρίζοντας το χρωματικά σε λευκό (κακό) και καφέ (καλό). Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περιοχές που αποτυπώνονται με καφέ χρώμα υποδεικνύουν ενεργειακά αποθέματα που έχουν ως αποτέλεσμα το κάψιμο των θερμίδων και λιγότερη αποθήκευση «κακού» λίπους το οποίο καταγράφεται με λευκό χρώμα.

Καθώς συγκεκριμένες τροφές μπορούν να ενεργοποιήσουν το καφέ λίπος, οι ερευνητές ελπίζουν πως στο μέλλον οι συσκευασίες τροφίμων θα περιγράφουν και το θερμογόνο δείκτη που θα μας δείχνει αν η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής θα αυξήσει τα επίπεδα κακού λίπους στο σώμα μας.

tags: blogging / επιστήμη / διατροφή