Εναέρια αιολικά συστήματα

bloggerT.A.F. 12.9.2012
τεχνολογία-επιστήμη

Επιστήμονες της NASA ερευνούν τρόπους για να κάνουν πιο εφικτά εναέρια συστήματα παραγωγής ενέργειας. Υπάρχουν δύο ειδών υλοποιήσεις αυτού του τύπου. Στην πρώτη οι τουρμπίνες είναι ενσωματωμένες σε ένα είδος χαρταετού, μια κατασκευή από ύφασμα που έχει το σχήμα κυλίνδρου τοποθετημένου στο πλάι και μεταφέρει την ενέργεια που παράγει μέσω ενός καλωδίου με το οποίο συνδέεται με το έδαφος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της υλοποίησης είναι η αεροδυναμική της που έχει ως αποτέλεσμα πολύ μικρή ενεργειακή απόδοση των συστημάτων, κάτι που είναι αναμενόμενο καθότι μιλάμε για ογκώδεις κατασκευές.

Στη δεύτερη περίπτωση, που προτείνει η NASA, μια επίγεια γεννήτρια τροφοδοτείται με ρεύμα που παράγεται από ένα καλώδιο το οποίο κινείται από τον άνεμο ενώ υπερίπταται. Το σύστημα καταλαμβάνει πολύ μικρότερο όγκο επομένως αυξάνεται κατακόρυφα η απόδοσή του. Επίσης σε αντίθεση με άλλες προτάσεις αυτού του τύπου χρησιμοποιεί ένα απλοποιημένο σύστημα πλοήγησης το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες pattern recognition.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια παραγωγής αιολικής ενέργειας. Αντί η μονάδα παραγωγής να βρίσκεται καθηλωμένη στο έδαφος μπορεί να αιωρείται σε απόσταση που ξεκινά από τα 100 μέτρα και φτάνει έως τα 600. Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι πολλά. Η τοποθέτηση πυλώνων στο έδαφος αφενός καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο, αφετέρου ο αέρας όσο πλησιάζει στο γη χάνει την ορμή του καθώς υπόκειται σε τριβή με το έδαφος και άρα μειώνεται η απόδοση των τουρμπίνων.

tags: επιστήμη / ενέργεια