Geek news – May edition

bloggerT.A.F. 25.5.2015
τεχνολογία-επιστήμη

Από τον προσιτό 3D εκτυπωτή Tiko μέχρι το έξυπνο κολάρο σκύλου: Gadgets και άλλα… αντικείμενα πόθου που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη – ή πιο ενδιαφέρουσα

Χρήστος Τσαπακίδης

Τρισδιάστατη επανάσταση!


Η εποχή των τρισδιάστατων εκτυπωτών που ήταν απρόσιτοι οικονομικά στον μέσο χρήστη φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μία επιχείρηση από τη Νέα Υόρκη τίναξε στον αέρα την μπάνκα του Kickstarter με έναν απλό, προσιτό, αλλά αξιόπιστο εκτυπωτή με τιμή που δεν ξεπερνά τα 165 ευρώ. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 3D εκτυπωτές, ο Tiko διαθέτει ενιαίο σώμα, κάτι που τον καθιστά εύκολο (και ως εκ τούτου οικονομικό) στην κατασκευή. Είναι ιδιαίτερα ακριβής στις κινήσεις του, επομένως είναι σε θέση να παράγει τρισδιάστατες εκτυπώσεις με έμφαση στη λεπτομέρεια. Επίσης, δεν σε περιορίζει στην επιλογή του υλικού εκτύπωσης, επιτρέποντάς σου να πειραματιστείς με διαφορετικά μείγματα. Οι πρώτες αποστολές ξεκινούν τον Νοέμβριο.

http://tiko3d.com

Κράτα… φανάρι


Ενας φανός πάντα είναι χρήσιμος: στο σπίτι, στον κήπο, στο κάμπινγκ… Ενα SolarPuff είναι ακόμη πιο χρήσιμο. Πρόκειται για έναν σπαστό φανό που πιάνει ελάχιστο χώρο και που αξιοποιεί ηλιακή ενέργεια για να φωτίζει τον χώρο όταν πέφτει ο ήλιος. Αποτελείται από ανθεκτικό και αδιάβροχο υλικό, που του επιτρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα ακόμα και υπό τις πιο εχθρικές καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να επιπλέει άνετα πάνω στο νερό. Η ενεργειακή του απόδοση είναι αρκετά ικανοποιητική. Για παράδειγμα, για πέντε ώρες φόρτισης στον ήλιο μπορεί να φωτίσει έναν χώρο 10?10 μ. για 5-8 ώρες. Η καμπάνια του SolarPuff τρέχει ήδη στο Kickstarter και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον δύο φορές το ζητούμενο κεφάλαιο (23.000 ευρώ).

http://kck.st/1bdFZ2c

Γαλαξιακή αγάπη


«Σε αγαπώ». «Το ξέρω», είναι μία από τις πιο γνωστές στιχομυθίες μεταξύ της πριγκίπισσας Λέια και του Χαν Σόλο στα δύο τελευταία “Star wars”. Ο διάλογος κυκλοφορεί πλέον και σε διπλό δαχτυλίδι (ένα για την κάθε ατάκα) από το ThinkGeek. Οι λέξεις είναι χαραγμένες μαζί με το σήμα της Συμμαχίας των Επαναστατών σε ανοξείδωτο ατσάλι. Είθε η δύναμη να είναι μαζί σας!

http://bit.ly/1OZkNu5

Ορθοπεταλιές


Πολλοί έχουν προσπαθήσει να κάνουν hi-tec το ποδήλατό σου, λίγοι όμως έχουν στρέψει την προσοχή τους στο τι μπορούν να κάνουν τα πετάλια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτούς του λίγους ανήκει και μία σχεδιαστική ομάδα από το Παρίσι, η οποία δημιούργησε τα Connected Cycle Pedals. Τι κάνουν; Είναι τα πρώτα πετάλια που αποτρέπουν την κλοπή του ποδηλάτου σου και παράλληλα καταγράφουν όλες τις βόλτες σου. Πώς λειτουργεί το σύστημα προστασίας; Χάρη σε μία ενσωματωμένη κάρτα SIM, η οποία αποστέλλει (δωρεάν) δεδομένα στο σχετικό app, προκειμένου να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το αγαπημένο σου δίκυκλο. Το σύστημα σε ειδοποιεί, μάλιστα, εγκαίρως, όταν κάποιος αρχίζει να μετακινεί το ποδήλατο. Παράλληλα, όταν κάνεις τις βόλτες σου, τα «έξυπνα» πετάλια συγκεντρώνουν σχετικά στατιστικά (πχ. ταχύτητα, απόσταση, διαδρομές) και τα στέλνουν στο app. Τα Connected Cycle Pedals μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε ποδήλατο.

http://bit.ly/1EdnzJx

Εξυπνο κολάρο


Η αγορά των κατοικιδίων αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και μαζί με αυτή και η καινοτομία στον χώρο. Η ομάδα agency 2.0 παρουσιάζει το πρώτο έξυπνο κολάρο για σκύλους «όλα σε ένα». Το Connected Collar συνοδεύεται από ένα app για το κινητό σου, από όπου μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα: να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου (το κολάρο μπορεί να προκαλεί δονήσεις και διαθέτει υπερηχητική σφυρίχτρα όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτές), να ελέγχεις την κατάσταση της υγείας του και τα επίπεδα άσκησης που πρέπει να ακολουθεί βάσει της ράτσας και της ηλικίας του, αλλά και να αποθηκεύεις και να μοιράζεσαι το ιατρικό του ιστορικό. Επίσης, χάρη στην τεχνολογία Virtual Fence, ειδοποιείσαι μέσω του δικτύου wifi του σπιτιού σου πότε ο τετράποδος φίλος σου απομακρύνεται περισσότερο από όσο πρέπει. Ακόμη, όταν πάτε βόλτα, η τεχνολογία Virtual Leash χρησιμοποιεί δονήσεις και ήχους για να προειδοποιεί τον σκύλο πότε φεύγει πολύ μακριά. Τέλος, το κολάρο διαθέτει GPS και LED για να μη χάσεις ποτέ τον κολλητό σου.

http://bit.ly/1ODastb

Σωτήρας μέσης


Ξοδεύεις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή σου και η καρέκλα στην οποία κάθεσαι μόνο εργονομική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πώς γίνεται μετά να μην ανησυχείς για τη μέση σου; Το BetterBack μπορείς να το κουβαλήσεις μαζί σου οπουδήποτε και μπορεί να βελτιώσει τη στάση σου ενώ κάθεσαι, αρκεί να το χρησιμοποιείς τουλάχιστον ένα τέταρτο σε καθημερινή βάση.

http://kck.st/1JA99Ys

Μουσικός Σταρκ


Εχεις πωρωθεί τόσο πολύ με την καινούργια ταινία “Avengers”, που θέλεις να αγοράσεις ένα αναμνηστικό για το σπίτι σου. Γιατί να πάρεις κάτι που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κάθεται και να σκονίζεται στο ράφι; Το MARVEL Iron Man Mark XLIII 1/1th Scale Bluetooth Speaker είναι αυτό που λέει: ένα ασύρματο ηχείο με σύνδεση Bluetooth στο σχήμα του κράνους του Iron Man. Το ύψος του υπερβαίνει ελάχιστα τα 20 εκ., πράγμα που σημαίνει ότι το ηχείο έχει κατασκευαστεί σε κλίμακα 1 προς 1 με το κράνος του δαιμόνιου Τόνι Σταρκ. Μπορεί να αναπαράγει μουσική είτε ασύρματα, είτε από στικάκι USB, ενώ μπορεί να συνδεθεί και ενσύρματα με συσκευές ήχου. Η τιμή του ανέρχεται στα 410 ευρώ.

http://bit.ly/1J6mrsn

Πνευστή… τέντα


Πέρυσι που πήγα για κάμπινγκ έβλεπα μία παρέα πέντε παλικαριών να παλεύουν να στήσουν μία στρατιωτική σκηνή. Τους στοίχισε πολύ χρόνο και κόπο μέχρι να καταλάβουν ότι τελικά δεν είχαν όλα τα πασαλάκια, τη στιγμή που η σκηνή φαινόταν να ξεπήδησε από πίνακα του Πικάσο. Και όπως λοιπόν καθόμουν και αγνάντευα την παρέα μου (ναι, μαζί τους ήμουν) να ταλαιπωρείται, σκεφτόμουν τι καλά που θα ήταν να έχουμε μία σκηνή που να είναι πανεύκολη στο στήσιμο. Σύμφωνοι, έχουν ήδη κυκλοφορήσει αρκετές τέτοιες. Η GentleTent έρχεται όμως να κάνει ακόμη πιο εύκολη τη δουλειά. Η νέα σκηνή δεν διαθέτει πασαλάκια και άλλα μικρά εξαρτήματα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι πρέπει να τα κάνεις. Για να τη στήσεις, απλά τη φουσκώνεις με μία τρόμπα – μία διαδικασία που δεν διαρκεί παραπάνω από ένα λεπτό. Και ακριβώς επειδή το πλαίσιό της είναι φουσκωτό, η σκηνή καθίσταται περισσότερο σταθερή και ανθεκτική στους ανέμους. Προς το παρόν, οι δημιουργοί αναζητούν κεφάλαια στο Indiegogo. http://bit.ly/1GEHy4x

Ξύλινος χρόνος


Στην εποχή των smartwatches δύο νέοι από το Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ μας παρουσιάζουν μία διαφορετική πρόταση στα συμβατικά ρολόγια, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς τους πριν από 73 χρόνια. Η σειρά Lunowear αποτελείται από ρολόγια με κάσα από ξύλο και δερμάτινο λουράκι. Μπορείς να επιλέξεις, μάλιστα, ανάμεσα σε δύο είδη ξύλου υψηλής ποιότητας: μπαμπού και έβενο. Ο συνδυασμός ξύλου με δέρμα καθιστά κάθε ρολόι εξαιρετικά ελαφρύ, καθώς ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια, χωρίς να υπονομεύεται ωστόσο η ανθεκτικότητά του. Οι δύο νέοι ωρολογοποιοί προσθέτουν ότι σχεδίασαν τα ρολόγια ώστε να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τάσεις της μόδας, αλλά και να ξεχωρίζουν από όλες τις νέες σειρές. Παρόλα αυτά, εξαιτίας του υλικού κατασκευής, θα πρέπει να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι δεν μπορείς να πάρεις το ρολόι μαζί σου στις βουτιές. Είναι μεν ανθεκτικό στο νερό όταν βρέχει, όταν ιδρώνεις ή όταν πλένεις τα χέρια σου, αλλά ως εκεί.

http://kck.st/1AfrHVw

Για λείο τερέν


Αγαπητοί επίδοξοι καράφλες, ποτέ πριν το ξύρισμα της κάρας σας δεν ήταν τόσο εύκολο και διασκεδαστικό. Το ξυράφι με τη βαρύγδουπη (για να μην πω καγκούρικη) ονομασία HeadBlade ATX All Terrain Head Razor διαθέτει μία λεπίδα με εργονομική λαβή, η οποία διαθέτει επίσης… ροδάκια! Μοιάζει με ένα μικροσκοπικό ATV και μπορείς να το τσουλήσεις ακατάπαυστα πάνω στο κεφάλι σου (ή και στο σώμα) μέχρι να μη μείνει τρίχα. Στο μεταξύ, επιτρέπεται να κάνεις ηχητικά εφέ τύπου «βουμ-βουμ», αρκεί να έχεις κλειστή την πόρτα του μπάνιου, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα ξέρουμε εμείς και μόνο εμείς. Κατά τα άλλα, η λαβή αποτελείται από λάστιχο, για μεγαλύτερη άνεση, ενώ η τιμή του πρωτότυπου ξυραφιού δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.

http://amzn.to/1AfoYvb

Πηγή (Metropolispress)

tags: blogging / τεχνολογία