Η μεταμόρφωση ενός βενζινάδικου

bloggerT.A.F. 1.6.2013
τέχνες-πολιτισμός

Στο Άμστερνταμ ένα αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε τη μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου βενζινάδικου σε πολιτιστικό κέντρο. Το γραφείο μετέτρεψε την οροφή που βρισκόταν πάνω από τις αντλίες σε ένα πολύχρωμο καμβά με τη χρήση λαμπτήρων LED όπου το φως περνά μέσα από 60 κομμάτια υφάσματος που επικολλήθηκαν στην οροφή.

Το έργο σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες αποσκοπεί να θυμίζει τα διαφορετικά χρώματα που εμφανίζονται στον ουρανό της πόλης, από το ηλιοβασίλεμα μέχρι καταιγίδες και μέρες με συννεφιά. Με την αφαίρεση των αντλιών ο χώρος μεταβλήθηκε σε μια ανοιχτή πλατεία που χρησιμεύει για εκδηλώσεις που γίνονται εκτός του κεντρικού κτιρίου και παράλληλα προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Το φως όπως διαχέεται από την οροφή φωτίζει όλο τον περιβάλλοντα χώρο δίνοντας μια σουρεαλιστική χροιά. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και ήδη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το καλοκαίρι όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα από το κοινό που θα συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο.

Το βενζινάδικο ήταν γνωστό με την ονομασία “Roze Tanker” η οποία και διατηρήθηκε στη νέα του χρήση. Στο κέντρο με τη νέα του μορφή φιλοξενούνται εκθέσεις έργων τέχνης, δημιουργικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, μαθήματα γιόγκα μέχρι και λειτουργίες μιας γκανέζικης εκκλησίας. Η μεταμόρφωση του σταθμού αποτελεί μέρος ενός γενικότερου εγχειρήματος υπό την ονομασία Noorderpark που επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες στο βόρειο κομμάτι της πόλης μέσω μιας εκτεταμένης αλλαγής χρήσης διαφόρων περιοχών και την ανάπτυξη ενός μεγάλου πάρκου.

tags: blogging / street art