Το πεζοδρόμιο με το στρώμα νερού

bloggerT.A.F. 20.5.2013
τέχνες-πολιτισμός

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Raum δημιούργησε ένα πολύ ξεχωριστό πεζοδρόμιο στη γαλλική πόλη Bourges. Η ιδιαιτερότητα αυτού του πεζοδρομίου είναι πως έχει μια ελαστικότητα που οφείλεται σε ένα στρώμα νερού που βρίσκεται από κάτω. Το έργο ονομάστηκε “La Ville Molle” που σημαίνει η μαλακή πόλη και θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκληρότητα της πόλης και τη δυνατότητα να μεταβάλλεται.

Η διαδικασία κατασκευής του έργου ήταν αρκετά χρονοβόρα παρόλο που φαίνεται απλοϊκό. Αρχικά σκάφτηκε μια περιοχή του πεζοδρομίου με διαστάσεις 2x2 μέτρα κι αφαιρέθηκαν οι πλάκες. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ένα στρώμα νερού πάνω στο οποίο είχαν επικολληθεί κολλητικές ταινίες. Σε κάθε τουβλάκι είχε κολληθεί περιμετρικά μια προστατευτική ταινία ώστε να μην υπάρχουν τριβές όταν έρχεται σε επαφή με τα γειτονικά και κολλήθηκαν πάνω στο στρώμα. Έτσι τα τουβλάκια μπορούσαν να κουνιούνται ανεξάρτητα το καθένα ακολουθώντας τις κινήσεις του στρώματος.

Το έργο έγινε σε συνεργασία με την εθνική σχολή τεχνών της πόλης και τον οργανισμό “Frac Centre” κι αφορούσε την τοποθέτηση ενός μεγάλου στρώματος το οποίο είχε γεμίσει με νερό και πρόσφερε έτσι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία στους περαστικούς οι οποίοι φάνηκε να το διασκεδάζουν. Αν και η πρακτική χρησιμότητα του έργου τίθεται υπό αμφισβήτηση, ο χαρακτήρας παιχνιδιού που δίνει αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση στο μουντό και μονότονο μοτίβο των περισσοτέρων πεζοδρομίων. Κι όπως έχουμε παρατηρήσει κι από άλλες αστικές παρεμβάσεις ο χαρακτήρας της διασκέδασης είναι πολλές φορές κυρίαρχος σε δημόσια έργα καλλιτεχνικής υφής.

tags: blogging / street art