Η στριφογυριστή γέφυρα

bloggerT.A.F. 3.12.2017
τέχνες-πολιτισμός

Η στριφογυριστή γέφυρα

Στο Σαράγιεβο, δίπλα από την Ακαδημία Καλών Τεχνών ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας γέφυρας που περνά πάνω από ένα ποτάμι κι έχει την ιδιαιτερότητα πως στο κέντρο της έχει έναν βρόγχο. Το σχέδιο της γέφυρας είναι τριών φοιτητών της σχολής οι οποίοι πριν πέντε χρόνια κέρδισαν έναν σχετικό διαγωνισμό.

Η γέφυρα ονομάζεται “Festina Lente” που στα λατινικά σημαίνει «σπεύδω βραδέως». Έχει μήκος 38 μέτρα και περνάει πάνω από τον ποταμό Miljacka. Ο βρόγχος που υπάρχει στο κέντρο λειτουργεί κι ως στέγαστρο και στις δύο άκρες του υπάρχουν παγκάκια για να κάθονται οι περαστικοί και να απολαμβάνουν τη θέα στο ποτάμι και την πόλη. Τα παγκάκια έχουν διαφορετική κατασκευή, το ένα είναι καλυμμένο με γρασίδι και το άλλο είναι πέτρινο σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αντίθεση ανάμεσα στα βασικά υλικά της πόλης και των περιχώρων. Έχει κατασκευαστεί από αλουμίνιο και γυαλί ενώ τις νυχτερινές ώρες φωτίζεται από λευκά λαμπάκια LED.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές η γέφυρα συμβολίζει την ένωση μεταξύ του κοσμικού και του πνευματικού κι ο βρόγχος στο κέντρο αποτελεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ των δύο άκρων, ως μια πύλη σε μια άλλη διάσταση που επιχειρεί να αφυπνίσει τις αισθήσεις. Παράλληλα αποτελεί ένα σύμβολο της σύγχρονης εποχής σε αντιδιαστολή με το κλασσικό κτίριο της σχολής το οποίο λειτουργούσε αρχικά ως εκκλησία κατά την εποχή του Σετσεσιονισμού.

tags: blogging / κόσμος