Βάλια Καπάδαη (Comic Artist)

bloggerGeorgina Kappa 11.12.2012
τέχνες-πολιτισμός

you're always on my mind by neurotic elf

Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, αλλά, όπως δηλώνει η ίδια, ακόμη προσπαθεί να μεγαλώσει. Τα πρωινά τα περνάει κρυμμένη πίσω από ένα γραφείο στο εκτυπωτικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εργάζεται ως γραφίστρια, ενώ το βράδυ ζωγραφίζει, συνήθως μέχρι να κοιμηθεί πάνω στα σχέδιά της. Κάπου εκεί κοντά τριγυρνάει και ο γάτος της.

- Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα κόμικς;

Από μικρή μου άρεσε να λερώνω τα χέρια μου, ό,τι χαρτί έβρισκα μπροστά μου και ενίοτε και τους τοίχους, με χρώματα και μουτζούρες. Μου άρεσε επίσης να παραφυλάω έξω από το δωμάτιο της αδερφής μου και με την πρώτη ευκαιρία να βουτάω τα Mickey Mouse της. Οι γονείς μου είχαν επίσης αρκετά κόμικ, ιδιαίτερα του Quino, της Βαβέλ και αρκετά Asterix, ενώ θυμάμαι χαρακτηριστικά στο δημοτικό ότι κάθε Παρασκευή, μετα το σχόλασμα, μου αγόραζαν τα εβδομαδιαία τεύχη του Mickey Mouse, του Popeye και της Βαβούρας.

- Ποιο ήταν το πρώτο κόμικς που σχεδίασες;

Πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ παλιό μπλοκ με σκίτσα, το οποίο έπαιρνα μαζί μου στις καλοκαιρινές μου διακοπές, σε ηλικία 8-10 χρονών, στο οποίο είχα ζωγραφίσει ένα στριπάκι για μία κιμωλία και ένα σφουγγάρι. Όμως το πρώτο μου comic, με "κανονική" ιστορία και με αρκετές σελίδες, το έφτιαξα στην Τετάρτη δημοτικού, μαζί με την τότε κολλητή μου Cherry, στην ταράτσα του σπιτιού μου, μια υπερσυλλεκτική έκδοση 2 μοναδικών αντιτύπων, των οποίων σήμερα η ύπαρξη αγνοείται. Επαγγελματικά, το 2001, λίγους μήνες πριν τελειώσω τη σχολή γραφιστικής και εσωτερικής διακόσμησης, στην οποία σπούδαζα, ένας καθηγητής μου, μου πρότεινε να αναλάβω το σχέδιο (και το χρώμα, το οποίο μετά το αλλάξανε) ενός εκπαιδευτικού κόμικ, σχετικά με την ιστορία της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Το κόμικ λεγότανε «Ο Λόρδος Έλγιν και τα μάρμαρα του Παρθενώνα» (σενάριο/εκδόσεις A.R.Sobati) και μεταφράστηκε και στα αγγλικά. Ως πρώτη δουλειά, είναι γεμάτο με λάθη και το σχέδιο είναι εντελώς πρωτόλειο. Ωστόσο, ήταν μια πρώτη επαφή με τη δημιουργία μιας μεγάλης και ενιαίας ιστορίας και ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μετά από αυτή τη δουλειά, σχεδίασα άλλο ένα κόμικ και μετά -για (λάθος) προσωπικούς λόγους- σταμάτησα να ασχολούμαι με τα κόμικ, μέχρι το 2008.

- Από ποιους δημιουργούς/καλλιτέχνες έχεις επηρεαστεί;

Οι επιρροές μου είναι αρκετές, αλλάζουν κατά καιρούς και σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο από δημιουργούς κόμικ. Τα συναισθήματα που μου βγάζουν οι μουσικές που προτιμάω να ακούω (industrial, EBM, IDM, synthpop, post rock κ.ά.) μάλλον είναι ο καταλυτικός παράγοντας της έμπνευσής μου. Αρκετές ταινίες επίσης με έχουν επηρεάσει, ιδιαίτερα κάποιες των David Fincher, Tim Burton, David Lynch και Hideo Nakata. Από συγγραφείς μου αρέσουν πολύ οι Stephen King, Philip K. Dick, Clive Barker και Herman Hesse. Από δημιουργούς κόμικ μου αρέσουν πάρα πολλοί, αλλά ο David Mack, η Becky Cloonan, ο Brian Wood και ο Terry Moore έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σημασία για εμένα, αφού ο ενθουσιασμός και η αγάπη τους για τα κόμικ, με έκαναν να ξαναερωτευτώ το μέσο και να επιστρέψω, το 2008.

- Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου;

Οι πηγές της έμπνευσής μου, είναι συνήθως απροσδιόριστες και εντελώς τυχαίες. Ακόμη και τα πιο απλά πράγματα, μπορούν να με εμπνεύσουν. Όπως ήδη ανέφερα, η μουσική, οι ταινίες και τα βιβλία είναι πολύ βασικές πηγές. Η καθημερινότητα, τα ταξίδια και τα αγαπημένα μου (και μη) πρόσωπα, είναι εξίσου σημαντικά.

- Ποια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για έναν comic artist και γιατί;

Υπομονή, επιμονή και αγάπη για τα κόμικ.

- Ποια γνωστή προσωπικότητα πιστεύεις ότι θα μπορούσε να εμπνεύσει έναν επιτυχημένο χαρακτήρα κόμικς;

Για μια ιστορία απόλυτης παράνοιας και τρόμου, νομίζω ότι οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας (βλέπε πολιτικοί και τα λοιπά ανδρείκελα), θα ήταν ιδανικοί !! - Ένα επαγγελματικό όνειρο που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί σύντομα. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά από τα επαγγελματικά όνειρά μου, θα ήθελα πάρα πολύ, κάποια στιγμή, να καταφέρω δουλέψω για ορισμένες εκδοτικές εταιρίες στην Αμερική.

- Αγαπημένο καρτούν όταν ήσουν παιδί.

Χωρίς δεύτερη σκέψη: Thundercats !! Το είχε στην κρατική τηλεόραση, Τετάρτη (?) βράδυ και θυμάμαι να παρακαλάω τους γονείς μου να με αφήνουν να το δω. Επίσης, έβλεπα ό,τι καρτούνς έβαζε η τηλεόραση, Σάββατο και Κυριακή πρωί, με τα ξαδέρφια μου και τον τότε κολλητό μου και ένα μεγάλο μπωλ με γάλα και δημητριακά. Τέλος, η ...Candy Candy !!

- Αγαπημένη ταινία που εμπνεύστηκε από κόμικς.

Τhe Crow, 300, V for Vendetta και Sin City.

- Ποιο είναι το επόμενο σου project;

Αυτή τη στιγμή εικονογραφώ το Snow: Reflections on Desire and Depravity (σενάριο του Richard McAuliffe για την Markosia Enterprises), καθώς έχω αναλάβει και το χρώμα για το Τhe Heart of War (με τους James Pearson / Roland Bird για τη Markosia Enterprises). Επίσης, θα συμμετάσχω και σε μερικές ακόμη ανθολογίες κόμικ. Από αυτοεκδόσεις, ετοιμάζω το DreamCatcher (σενάριο Mo Ali). Για το μέλλον, έχω ήδη (σχεδόν) έτοιμες 3 προτάσεις για μεγάλες ιστορίες, σε συνεργασία με διάφορους άλλους δημιουργούς, για τις οποίες θα αρχίσει σύντομα η αναζήτηση εκδοτικής εταιρίας, ενώ θα ήθελα να προχωρήσω μία ακόμη προσώπική μου ιστορία.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τη δουλειά της Βάλιας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις σελίδες της: www.neurotic-elf.deviantart.com και www.facebook.com/valium.k

Δείτε τη Βάλια Καπάδαη στους ''δράστες''

tags: blogging / κόμικς / πρόσωπα