Οι ιπτάμενες ομπρέλες

bloggerT.A.F. 12.11.2017
τέχνες-πολιτισμός

tags: street art

Οι ιπτάμενες ομπρέλες

Φαίνεται πως οι ομπρέλες είναι από τα αγαπημένα αντικείμενα των καλλιτεχνών που δημιουργούν δημόσια έργα. Κάτι όχι και τόσο παράδοξο αν σκεφτεί κανείς δύο βασικά τους χαρακτηριστικά, το όμορφο στρογγυλό τους σχήμα και το γεγονός πως βγαίνουν σε χιλιάδες χρώματα και σχέδια, επιτρέποντας έτσι ευφάνταστους συνδυασμούς.

Στην Αγουέδα, μια μικρή πόλη νότια του Πόρτο στην Πορτογαλία, ο δήμος στα πλαίσια του τοπικού φεστιβάλ τέχνης με την ονομασία “Agitagueda” έφτιαξε μια εγκατάσταση με πολύχρωμες ομπρέλες που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από έναν κεντρικό πεζόδρομο. Ανάμεσα από τα κτήρια περάστηκαν σύρματα και πάνω σε αυτά τοποθετήθηκαν ανοιχτές ομπρέλες σε διάφορα χρώματα που δημιουργούν ένα απροσδόκητο και ευχάριστο θέαμα. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι πράσινο, γαλάζιο, πορτοκαλί, μωβ και κόκκινο.

Μια ιδιαιτερότητα της εγκατάστασης είναι πως ταιριάζει περισσότερο σε χώρες με εύκρατο κλίμα όπου υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Το φως του ήλιου όπως περνάει μέσα από τις ομπρέλες τονίζει τα χρώματα και δημιουργεί βέβαια και την απαραίτητη σκιά, δίνοντας έτσι κι έναν πρακτικό χαρακτήρα στο έργο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως μια αντίστοιχη εγκατάσταση σε μια χώρα με μουντό καιρό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

tags: street art