Φωταγωγόντας τη Sagrada Familia

bloggerT.A.F. 27.10.2017
τέχνες-πολιτισμός

tags: digital art

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Βαρκελώνη γνωρίζει πως είναι αδύνατο να περιηγηθείς στην πόλη και να μην συναντήσεις κάποια από τα κτίρια του φημισμένου αρχιτέκτονα Antoni Gaudi και ειδικότερα το πιο διάσημο από όλα, την καθολική εκκλησία Sagrada Familia που αποτελεί συγχρόνως και το σημαντικότερο ιστορικό κτίριο της πόλης και έναν πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ La Merce, το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 1871 από το δήμο της πόλης, ζητήθηκε από την καναδέζικη εταιρία Moment Factory που ειδικεύεται σε εγκαταστάσεις ψηφιακής τέχνης να μεταμορφώσει το ναό. Χρησιμοποιώντας 16 video projectors, 13 υπολογιστές, 25 κινούμενους προβολείς κι έναν τεράστιο καμβά διαστάσεων 150x30 μέτρων, η ομάδα δημιούργησε μια παράσταση που συμβόλιζε την αναγέννηση και την ελπίδα εμπνευσμένη από τα έγχρωμα σχέδια του αρχιτέκτονα.

Η εταιρία περιγράφει την παράσταση, που είχε την ονομασία «Ωδή στη Ζωή», ως μια ζωντανή τοιχογραφία αποτελούμενη από χρώμα, φως και ήχο όπου οι θεατές παρακολούθησαν τεχνικές εικαστικής οφθαλμαπάτης (trompe-l’oeil) , αγάλματα να μεταμορφώνονται, τις πέτρες να αποκτούν φυσική υφή, όπως και οπτικά εφέ στους τέσσερις πυργίσκους της Βασιλικής.

Μια εντυπωσιακή παράσταση δείγμα της οποίας μπορείτε να δείτε και στο Vimeo με ένα δίλεπτο βίντεο.

tags: digital art