Εκθέσεις τέχνης σε βαγόνια του Μετρό

bloggerT.A.F. 26.10.2017
τέχνες-πολιτισμός

Πως θα ήταν αν η τέχνη μπορούσε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μιας μεγαλούπολης; Μια φορά το χρόνο, στο Μετρό του Σικάγο τα βαγόνια μιας αμαξοστοιχίας μεταμορφώνονται σε γκαλερί όπου εκτίθενται έργα τέχνης δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να έρθουν σε επαφή και να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Η έκθεση υπό τον τίτλο “Art on Track” είναι η μεγαλύτερη κινητή έκθεση παγκοσμίως. Τα εκθέματα προβάλλονται σε έξι βαγόνια με κάθε ένα να έχει διαφορετικό θεματικό αντικείμενο.

Η εγκατάσταση των έργων είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση καθώς οι καλλιτέχνες δεν επιτρέπεται να αφήσουν σημάδια στα βαγόνια χρησιμοποιώντας για παράδειγμα πρόκες για να αναρτήσουν τα έργα τους κι έτσι γίνεται χρήση πιο ευφάνταστων μέσων όπως βεντούζες και κολλητική ταινία. Οι επιβάτες ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν και τα έξι βαγόνια και να έρθουν σε επαφή με τους καλλιτέχνες οι οποίοι είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Πέρα από αυτούς που χρησιμοποιούν τους συρμούς σε καθημερινή βάση για να πάνε στη δουλειά τους, χιλιάδες άλλοι επισκέπτονται το Μετρό ειδικά για τις εκθέσεις μετατρέποντας έτσι τους σταθμούς σε ένα πολύ ζωντανό κομμάτι της πόλης.

Οι καλλιτέχνες εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Ένα βαγόνι για παράδειγμα φιλοξενούσε ένα μικρό φεστιβάλ ταινιών. Αν έμπαινες από τη μία είσοδο στη μία άκρη του βαγονιού βρισκόσουν στην περιοχή προβολής όπου μπορούσες να παρακολουθήσεις μια τετράλεπτη ταινία. Αν έμπαινες από την άλλη άκρη γινόσουν μέρος μιας ζωντανής αναπαράστασης όπου οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν τους επιβάτες ως ηθοποιούς παραστάσεων.

Εδώ μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

tags: σύγχρονη τέχνη