Αναβιώνοντας το παρελθόν

bloggerT.A.F. 16.10.2017
τέχνες-πολιτισμός

Αν και δεν συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε νέα προϊόντα, θα κάνουμε μια εξαίρεση για μια νέα φωτογραφική κάμερα καθώς για δεκαετίες αποτελούσε κομμάτι της αστικής κουλτούρας. Ο λόγος για την περίφημη φωτογραφική μηχανή της Polaroid που είχε τη δυνατότητα να εκτυπώνει άμεσα τις φωτογραφίες που τραβούσε κάποιος κάτι που γινόταν μέσω της χρήσης ενός ειδικού φιλμ που μπορούσε να αναπτυχθεί σε μερικά λεπτά.

Προσαρμοσμένη στις επιταγές της εποχής πλέον η κάμερα ενσωματώνει έναν inkjet εκτυπωτή μικροσκοπικών διαστάσεων και τυπώνει τις φωτογραφίες σε απλό χαρτί. Και βέβαια παραμένει αναλογική όπως και τότε. Η μηχανή είναι ο καρπός του Impossible Project, μιας πρωτοβουλίας της νεοσύστατης εταιρίας Polaroid Originals που έχει ως σκοπό την αναβίωση της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρίας η οποία έχει προ πολλού πτωχεύσει.

 

Για οποιονδήποτε μεγάλωσε πριν την δεκαετία του '90 αυτή η κάμερα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και κυρίως των οικογενειακών μαζώξεων ή των διακοπών. Γιατί ποιος άνω των 40 δεν έχει έστω και μια φωτογραφία polaroid στο αρχείο του; Βέβαια οι εποχές έχουν αλλάξει θεαματικά. Πλέον εκτυπώνουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις χιλιάδες φωτογραφίες που τραβάμε κάθε χρόνο κι αυτό γιατί ανά πάσα στιγμή βρισκόμαστε μπροστά από μια οθόνη που συνεπάγεται και άμεση πρόσβαση στο φωτογραφικό αρχείο. Παρόλα αυτά, μια εκτυπωμένη φωτογραφία πλαισιομένη από ένα καλαίσθητο κάδρο είναι κάτι που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Επομένως οι πρακτικοί λόγοι για τη χρήση μιας τέτοιας κάμερας εξακολουθούν, αν και σε μικρότερο βαθμό, να υπάρχουν. Όσο για τους συναισθηματικούς δεν το συζητάμε καν. Με κόστος μόλις $99 θα την αγοράσουμε ακόμα κι αν δεν την χρησιμοποιήσουμε ποτέ για να μας θυμίζει τα νιάτα μας.

tags: φωτογραφία