Τα φύλλα που λάμπουν

bloggerT.A.F. 6.10.2017
τέχνες-πολιτισμός

Η αμερικανίδα καλλιτέχνης Miya Ando δημιούργησε ένα έργο που αποτελούνταν από 1.000 φύλλα που επέπλεαν σε μια μικρή λίμνη. Τα φύλλα είχαν επικαλυφθεί με μια μη-τοξικη ουσία που αιχμαλώτιζε το φως τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα να φωσφορίζουν το βράδυ. Τα φύλλα αντανακλούσαν φως στο χρώμα του μπλε και του μωβ συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας μυστικιστικής ατμόσφαιρας αντιπαραβαλλόμενα με το φυσικό περιβάλλον και τη γαλήνη του τοπίου.

Το έργο αποτελούσε ανάθεση του οργανισμού Fist_Art Foundation που έχουμε παρουσιάσει στο #communispace και ο οποίος ασχολείται με την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ σύγχρονης τέχνης και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο οργανισμός εδρεύει στο Πουέρτο Ρίκο κι εκεί παρουσιάστηκε το έργο, που όπως κι άλλα που έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν το ίδρυμα επιχειρούν να δείξουν πως το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη.

Πηγή έμπνευσης για το έργο αποτέλεσε ένα φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως bioluminescent και αφορά τη δυνατότητα που παρουσιάζουν ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου να φωταγωγούν μέρος του σώματος τους. Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι μέδουσες και κάποια είδη ασπόνδυλων που συναντώνται σε μεγάλα βάθη στις θάλασσες του πλανήτη μας και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φωτίζουν το σώμα τους, μια λειτουργία που χρησιμεύει μεταξύ άλλων για επικοινωνία ή ως μηχανισμός άμυνας. Το πιο διάσημο, δε, είδος που έχει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η γνωστή σε όλους μας πυγολαμπίδα.

tags: σύγχρονη τέχνη / installation