Μεταμορφώνοντας ένα εγκαταλειμμένο πλοίο

bloggerT.A.F. 1.9.2017
τέχνες-πολιτισμός

tags: graffiti

Ονομάζεται “Duke of Lancaster” κι είναι ένα επιβατηγό πλοίο το οποίο βρισκόταν σε υπηρεσία από το 1956 έως το 1979 σε δρομολόγια στις θάλασσες της Ευρώπης. Μαζί με τα αδελφά πλοία “Duke of Rothesay” και “Duke of Argyll” αποτελούσε μια ιστορική τριάδα καθώς ήταν από τα τελευταία επιβατηγά που λειτουργούσαν με ατμό και στα χρόνια λειτουργίας του εκτός από τοπικά δρομολόγια επιτέλεσε και το ρόλο κρουαζιερόπλοιου με δρομολόγια στη Μεσόγειο. Μετά την απόσυρση του αγοράστηκε από μια εταιρία που έδρευε στο Λίβερπουλ με σκοπό να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.

 duke of lancaster

Το πλοίο τοποθετήθηκε στη στεριά και αποτελούσε αξιοθέατο της περιοχής γνωστό και με την ονομασία “The Fun Ship”. Τα σχέδια για μετατροπή σε εμπορικό κέντρο δεν καρποφόρησαν, ενώ υπήρξαν και σχέδια για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 300 κλινών, παρόλα αυτά ήταν ανοιχτό για επισκέψεις από το κοινό που μπορούσε περιηγηθεί μεταξύ άλλων στη γέφυρα και το μηχανοστάσιο.  Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη ρούχων από την εταιρία που το είχε αγοράσει.

 duke of lancaster

Τα τελευταία σχέδια είναι να μετατραπεί στη μεγαλύτερη ανοιχτή γκαλερί τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Αύγουστο του 2012 η ομάδα street artists υπό τον τίτλο DuDug έλαβε την πρωτοβουλία να διακοσμήσει το εξωτερικό του πλοίου με γκράφιτι. Συνολικά δημιουργήθηκαν οκτώ τοιχογραφίες για την ολοκλήρωση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί γερανοί και κρεμαστές πλατφόρμες λόγω του μεγέθους του πλοίου. Καθώς η περιοχή που βρίσκεται το πλοίο είναι υποανάπτυκτη, κάτι που αποτυπώνεται και στο εξωτερικό του πλοίου το οποίο έχει έντονα σημάδια σκουριάς κι εγκατάλειψης, η ενέργεια χρησίμευσε για να στρέψει λίγο τα φώτα της δημοσιότητας στην τοπική κοινωνία. Για το μέλλον έχουν προγραμματιστεί κι άλλες δημιουργίες με σκοπό όλη η εξωτερική επιφάνεια του πλοίου να καλυφθεί από τοιχογραφίες.

tags: graffiti