Το δέντρο από ντόμινο

bloggerT.A.F. 30.8.2017
τέχνες-πολιτισμός

tags: installation

Ο κινέζος καλλιτέχνης Qiu Zhijie εμπνεύστηκε από το διάσημο παιχνίδι ντόμινο για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης όπου διάφορα ξύλινα τουβλάκια σχημάτιζαν ένα δέντρο μεγάλων διαστάσεων. Με τον τίτλο “The small knocking down the big”, το έργο αναπαριστούσε ένα δέντρο με τον κορμό και κλαδιά με τις διακλαδώσεις τους σε μικρότερα. Για να αποτυπώσει την αίσθηση της προοπτικής, τα ντόμινο που τοποθετήθηκαν στα κλαδιά ήταν μικρότερων διαστάσεων από αυτά που βρίσκονταν κοντά στον κορμό.

 

Το έργο περιλαμβάνει ξύλινες τάβλες, που έχουν το ρόλο των ντόμινο, μεταβλητού μεγέθους. Οι μικρότερες έχουν μέγεθος σπιρτόκουτου και τοποθετήθηκαν στις άκρες των κλαδιών, με τη μεγαλύτερη που βρισκόταν στην αρχή και συμβόλιζε τη ρίζα του δέντρου και ήταν τοποθετημένη σε όρθια θέση να έχει ύψος ένα μέτρο, φάρδος 50 εκατοστά και πλάτος είκοσι. Η εγκατάσταση ήταν διαδραστική, όπου ο καλλιτέχνης προσκαλούσε τους θεατές να σπρώξουν τα τουβλάκια ώστε να πέσουν και να παρασύρουν με τη σειρά τους τα γειτονικά. Καθώς το έργο είχε πολλές απολήξεις, για να πέσουν όλα τα τουβλάκια απαιτούνταν η συμβολή δεκάδων θεατών που έσπρωχναν ταυτόχρονα τα τελευταία ντόμινο που βρίσκονταν στις άκρες των κλαδιών του δέντρου.

domino tree

Ο Zhijie δήλωσε για το έργο του πως «η βασική αρχή του εφέ του ντόμινο είναι πως κάθε τουβλάκι πέφτει με μεγαλύτερη ορμή από το προηγούμενο καθώς η ώθηση έχει γεωμετρική πρόοδο. Το αποτέλεσμα είναι πως αν τα τουβλάκια έχουν το ίδιο μέγεθος η ταχύτητα πτώσης θα αυξάνεται. Με άλλα λόγια η δύναμη της εμπρόσθιας ώθησης θα μεγαλώνει. Αν όμως τα ντόμινο έχουν διαφορετικό μέγεθος τότε ακόμα κι ένα μικρότερο θα μπορεί να ρίξει ένα μεγαλύτερο».

tags: installation