Το φουσκωτό Stonehenge

bloggerT.A.F. 29.8.2017
τέχνες-πολιτισμός

tags: installation

Είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία διεθνώς με την ιστορία του να χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κατασκευάστηκε, κάπου μεταξύ της τρίτης και της δεύτερης χιλιετίας π.χ. ούτε και για ποιον λόγο αν και η επικρατούσα άποψη είναι πως αποτελούσε ένα είδος προϊστορικού αστεροσκοπείου. Γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη πως η δημιουργία του καλλιτέχνη Jeremy Deller που αναπαριστά το διάσημο μνημείο ως μια φουσκωτή υπερκατασκευή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη γηραιά αλβιώνα καθώς δίνει μια οικεία χροιά σε ένα από τα πιο αγαπημένα εθνικά μνημεία της χώρας.

Ο καλλιτέχνης που αποτελεί τον νέο αίμα της βρετανικής σκηνής σύγχρονης τέχνης κι έχει βραβευτεί με το βραβείο Turner το 2004 δήλωσε πως το έργο «αποτελεί μια ευκαιρία για το κοινό να επανασυνδεθεί με την ιστορία της πόλης χωρίς τα παπούτσια του». Το όνομα του έργου είναι “Sacrilege” και δεν μπορεί κάποιος παρά να χαμογελάσει με την ειρωνεία και τον αυτοσαρκασμό που κρύβει ο τίτλος.

Η εγκατάσταση αποτελούνταν από ένα τεράστιο στρώμα σε πράσινο χρώμα που γέμιζε με αέρα και πάνω σε αυτό είχαν τοποθετηθεί σε κατακόρυφη θέση φουσκωτά στρωματά που αναπαριστούσαν τις κολώνες. Το κοινό μπορούσε να περπατήσει πάνω στο στρώμα το οποίο λειτουργούσε ως ένα γιγαντιαίο τραμπολίνο κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως ειδικά από τα παιδιά. Όπως μπορείτε να δείτε και στα βίντεο από το στήσιμο και την εγκατάσταση του έργου το κοινό το υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά.

floating stonehenge

tags: installation