Το κτίριο που θυμίζει πνευστό

bloggerT.A.F. 7.7.2017
τέχνες-πολιτισμός

Βρίσκεται στην Γεωργία και είναι το νέο πολιτιστικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σχεδιάστηκε από το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο fuksas κι εντυπωσιάζει με το σχέδιο του. Αποτελείται από δύο στενόμακρους κυλίνδρους που ενώνονται στο πίσω μέρος και μοιάζουν με σωλήνες από πνευστά. Η παρομοίωση δεν είναι τυχαία καθώς ο πρωτεύων ρόλος του κέντρου είναι η φιλοξενία μουσικών εκδηλώσεων, ενώ στις αίθουσες του περιλαμβάνεται και χώρος για τη διεξαγωγή εκθέσεων και μια καφετέρια.

Όπως γίνεται κατανοητό από τις φωτογραφίες το κτίριο είναι αρκετά μικρών διαστάσεων με τον συναυλιακό χώρο να διαθέτει λιγότερα από 600 καθίσματα αλλά αυτό είναι που το κάνει και τόσο ελκυστικό, σαν ένα μικρό κόσμημα σε απόσταση αναπνοής από το δημαρχείο της πόλης που σχεδιάστηκε από το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο. Η συνολική επιφάνεια είναι μόλις δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και το κόστος κατασκευής του έφτασε στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή βασίζεται σε ένα μεταλλικό πλέγμα πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί πλαίσια από ατσάλι στο κάτω μέρος και γυάλινα στο πάνω μέρος που επιτρέπουν στο φως να εισέλθει στους εσωτερικούς χώρους. Η είσοδος οδηγεί στον εκθεσιακό χώρο ενώ ο συναυλιακός χώρος έχει θέα προς την πόλη. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ένα πάρκο όπου φιλοξενούνται γλυπτά από διάφορους καλλιτέχνες. Όταν τον δει κανείς από ψηλά καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα σύμπλεγμα από κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι λες και προσγειώθηκε ένα εξωγήινο σκάφος στη μέση της πόλης. Φαντάζει τόσο αλλόκοτο σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και τόσο μοναδικό συνάμα.

tags: αρχιτεκτονική