Το γλυπτό βρόχος

bloggerT.A.F. 21.6.2017
τέχνες-πολιτισμός

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη φράση παιδική χαρά; Τραμπάλες, κούνιες, τσουλήθρες, φουσκωτά παιχνίδια και πάει λέγοντας. Στην πόλη Hamakita όμως στην Ιαπωνία το σχεδιαστικό γραφείο Suppose έφτιαξε μια παιδική χαρά που θυμίζει περισσότερο γλυπτό παρά χώρο για να παίζουν τα παιδιά. Ο τίτλος του Forest Loop κι από μακριά φαίνεται ως ένα μεταλλικό συνονθύλευμα που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος όταν το κοιτά από απόσταση ότι πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα γλυπτό που εντυπωσιάζει λόγω μεγέθους και καμπυλότητας, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά διακρίνουμε ότι ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του έργου έχουν απλωθεί ελαστικά δίχτυα που λειτουργούν ως τραμπολίνο για τους μικρούς επισκέπτες. Βρίσκεται δε στο μέσο ενός ανοιχτού πάρκου κάτι που ευνοεί την πρόσβαση και το παιχνίδι στον περιβάλλοντα χώρο.

Όσο για τον τίτλο, σύμφωνα με τους δημιουργούς όπως και το δάσος έτσι και το έργο εκτείνεται στον  χώρο, ενώ ανάλογα με τη χρήση μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, υπάρχει για παράδειγμα η δυνατότητα τοποθέτησης ενός μικρού οικήματος ώστε να αναπαριστά ένα δενδρόσπιτο. Στο μέλλον το έργο θα επεκταθεί κι άλλο για να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες κατασκευές και τρόπους διασκέδασης για παιδιά.

tags: γλυπτική / installation