''Το Σύμπαν της Σύγχρονης Τέχνης'' σειρά διαλέξεων @ ΚΠΙΣΝ

bloggerT.A.F. 10.4.2017
τέχνες-πολιτισμός

Μια σειρά διαλέξεων που στόχο έχει να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι σύγχρονη τέχνη. Καθημερινά μιλάμε για τη σύγχρονη τέχνη, δεν είμαστε όμως πάντα σίγουροι σε τι διαφέρει από την προγενέστερη τέχνη.

Σε μια εποχή όπως η δική μας, είναι πολύ δύσκολο να πιστεύει κανείς πως μπορεί να δημιουργήσει και να εκθέσει κάτι, που με ασφάλεια θα βρίσκεται πέραν των τειχών της τέχνης και του συστήματός της. Πολύ απλά, γιατί οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, την ίδια στιγμή που θα εκτεθεί σε έναν, λίγο πολύ, θεσμικό τόπο, αυτομάτως εισπράττεται, βιώνεται, σχολιάζεται και ίσως “μεταμορφώνεται” σε τέχνη. Η τέχνη, η φιλοσοφία της και το σύστημά της (εμπόριο, μουσεία, ακαδημία) έχει θεμελιώσει αυτήν την παραδοχή από το περίφημο ουρητήριο του Marcel Duchamp και εντεύθεν, με συνεχόμενα παραδείγματα, συχνά κλιμακούμενα στον εκκεντρισμό τους, ενίοτε απλώς επαναλαμβανόμενα στο ίδιο μονότονο μάντρα: ό,τι εκτίθεται σε έναν εκθεσιακό χώρο δεν μπορεί παρά να είναι τέχνη. Και αφού εξαντλήσαμε την γκάμα της μπαναλιτέ των αντικειμένων -ουρητήρια, σκαμνιά, καρέκλες, κάρβουνα, πέτρες, άχυρα, χώμα, καρχαρίες, πρόβατα... στη συνέχεια εξερευνήσαμε κάθε πιθανό εναπομείναν ταμπού στο αισθητικό, ηθικό ή θρησκευτικό επίπεδο.

Εισηγητής: Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης. ΜDeSS GSD Harvard University, Δρ. Ε.Μ.Π

Τρίτη 11, 18, 25/4 | 18.30-20.30

Περισσότερες πληροφορίες: ΚΠΙΣΝ

tags: blogging / oμιλία-συζήτηση