Μια ανάσα από το 'Open House Athens 2017'

bloggerpersa 27.3.2017
τέχνες-πολιτισμός

Με σύνθημα ‘Every building has a story to tell’ η δράση Open House Athens μας προτρέπει για 4η χρονιά ‘να γνωρίσουμε την Αθήνα’ εξερευνώντας την αρχιτεκτονική ιστορία δημοσίων και ιδιωτικών χώρων με τη βοήθεια των εκατοντάδων εθελοντών-ξεναγών της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Απριλίου, ανοίγουν τις πόρτες τους και μας περιμένουν για δωρεάν αρχιτεκτονική ξενάγηση 89 κτίρια - από το 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας – μετατρέποντας την πόλη μας σε ένα ανοιχτό μουσείο. Αρχιτεκτονικά διαμάντια, όπως η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, ο Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου στη Φιλελλήνων, το Pirée –βιομηχανικός χώρος του 1890 που ζωντάνεψε ως πολυχώρος το 2014 ή η οικία Ράλλη στον πεζόδρομο της οδού Κοραή –από τα ελάχιστα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής της οθωνικής περιόδου στην Αθήνα, μας καλούν να γνωρίσουμε τον αρχιτεκτονικό τους πλούτο.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή αξίζει τον κόπο να προσέξει κανείς τις παράλληλες δράσεις. Κάποιες από αυτές ξεκινούν λίγο νωρίτερα όπως το Open School για παιδιά 8-12 ετών ή το MADE in Athens - ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  χώρους παραγωγής της πόλης. Υπάρχει ακόμη το OPEN BIKE για τους λάτρεις του ποδηλάτου -6 προγραμματισμένες διαδρομές (την ώρα που γράφω οι δύο έχουν κλείσει ήδη). Βεβαίως διαγωνισμοί φωτογραφίας και άλλα καλούδια τα οποία μαθαίνετε κλικάροντας στην ενότητα ‘δράσεις’ της ιστοσελίδας Open House Athens.

Γνωρίστε όλα τα κτίρια που συμμετέχουν, τις ώρες επισκέψεων και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τη διοργάνωση επισκεπτόμενοι το website openhouseathens και απολαύστε ένα πανέμορφο Σ/Κ ‘τρέχοντας’ από κτίριο σε κτίριο.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ PIRÉE -Φωτογραφίες: J. Kioines

O Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου - Φωτογραφίες: Ελπίδα Σπύρου

ΟΙΚΙΑ ΡΑΛΛΗ - Φωτογραφίες: Ελπίδα Σπύρου, Γιώργος Γερακιανάκης

Πηγή (openhouseathens)

tags: blogging / αρχιτεκτονική