'Ο νους βολεύεται...Η καρδιά δε βολεύεται..' Υπέρβαση της Άβυσσος @ Ωδείο Αθηνών

bloggerpersa 22.11.2016
τέχνες-πολιτισμός

Ας σκύψουμε στην καρδιά μας κι ας αντικρίσουμε με γενναιότητα την 'Αβυσσο. Ας επιχειρήσουμε να πλάσουμε πάλι το νέο σύγχρονο πρόσωπο του Θεού μας με τη σάρκα και με το αίμα μας!

Νίκος Καζαντζάκης, ‘Ασκητική’

Η έκθεση ‘Υπέρβαση της Άβυσσος’-ένας διάλογος Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης με το έργο ‘Ασκητική’ του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη -ξεκίνησε περίπου δυο χρόνια πριν από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, ταξίδεψε κατόπιν στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου φιλοξενείται στα ‘έγκατα’ του Ωδείου Αθηνών.

Τα έργα των 34 σύγχρονων καλλιτεχνών είναι διαρθρωμένα σε έξη διακριτούς χώρους-ενότητες, αρχής γενομένης από εκείνον με τίτλο ‘Γένεσις/Τραύμα’για να ακολουθήσουν αντίστοιχα ο χώρος με τίτλο ‘Η Υπέρβαση της Άβυσσος’, στη συνέχεια το δωμάτιο ‘Aπό τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα’ το τέταρτο δωμάτιο έχει τίτλο ‘Αγγίζοντας τον Άλλο’, το πέμπτο ‘Επιστροφή στην Άβυσσο’ τελειώνοντας με το δωμάτιο που φιλοξενεί την ηχητική και μουσική εγκατάσταση του Γιώργου Κουμεντάκη και Σταύρου Γασπαράτου –ένας διάλογος με τους προηγούμενους θεματικούς χώρους.

Η έκθεση είναι, ίσως, ότι πιο όμορφο έχει να δει κανείς στην πόλη μας. Τα ίδια τα έργα των καλλιτεχνών, ο τρόπος που είναι τοποθετημένα στο χώρο, ο ίδιος ο χώρος, όλα μοιάζουν να σε ταξιδεύουν στα λόγια του στοχαστή 'Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή'.

Η παρουσία, η ξενάγηση –για όποιον το θελήσει- και οι πληροφορίες από τους νεαρούς συνεργάτες του οργανισμού ΝΕΟΝ για οτιδήποτε έχει σχέση με την έκθεση είναι πολύτιμη και πραγματικά αξίζει τον κόπο να κουβεντιάσει κανείς μαζί τους.

Οι λίγες φωτογραφίες που τράβηξα είναι ένα ενθύμιο από κάτι ‘συγκινητικά’ όμορφο που πραγματικά αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς και να αφεθεί στα συναισθήματα που θα νοιώσει.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση: neon

tags: blogging / σύγχρονη τέχνη