Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018

bloggerpersa 16.9.2016
τέχνες-πολιτισμός

Προχθές η γενική διευθύντρια της Unesco Irina Bokova ανακοίνωσε ότι, η Αθήνα ορίζεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, μετά από σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής του σχετικού προγράμματος του διεθνούς Οργανισμού.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Unesco, η πόλη της Αθήνας επιλέχτηκε για την ποιότητα των δραστηριοτήτων της στις οποίες είναι αρωγός ολόκληρη η βιομηχανία του βιβλίου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους καθώς και συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, ανάγνωση ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών. Στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα σε όλους τους κατοίκους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης αναφέρεται ότι τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής επαίνεσαν τις πολιτιστικές υποδομές της Αθήνας και την εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων.

Οι πόλεις που ορίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO, για τη χρονιά που επιλέγονται, έχουν την υποχρέωση να προωθούν τα βιβλία και την ανάγνωση όπως και να οργανώνουν σχετικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, δηλαδή στις 23 Απριλίου.

Πηγή & περισσότερες πληροφορίες (unesco.org)

tags: blogging / βιβλίο