Κόκκινη κλωστή δεμένη...

bloggerpersa 9.11.2015
τέχνες-πολιτισμός

Στη φετινή 56η Μπιενάλε της Βενετίας, στο περίπτερο της Ιαπωνίας, στο έργο ‘The key in the Hand’ της γιαπωνέζας Chiharu Shiota –σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, η ‘κόκκινη κλωστή’ δεν είναι δεμένη σε ανέμη αλλά σε 50.000 κλειδιά και δύο βάρκες.

Η Chiharu Shiota χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά το αγαπημένο της υλικό, το νήμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα το κατακόκκινο νήμα, υφαίνει έναν ιστό, έναν λαβύρινθο από όπου κρέμονται παραπάνω από 50.000 κλειδιά –σταλμένα από ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης. Δύο βάρκες συμπληρώνουν την εγκατάσταση με την οποία η καλλιτέχνης θάλεγε κανείς ότι επιχειρεί την εικαστική αφήγηση της έννοιας των αναμνήσεων.

Μιλώντας η ίδια για το έργο της αναφέρει ότι το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος και κατ΄επέκταση η χρησιμοποίηση κόκκινου νήματος για την ‘ύφανσή’ του συμβολίζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύνολό τους. Τα κλειδιά, συνεχίζει, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας –το σχήμα τους θυμίζει τον άνθρωπο, συμβολίζουν ασφάλεια, ‘τέλος’ αλλά και ‘αρχή’, ‘κλείσιμο’ αλλά και ‘άνοιγμα’ σε πρόσωπα και καταστάσεις. Τέλος μιλώντας για τις δύο βάρκες που χρησιμοποιεί στο έργο της αναφέρει ότι συμβολίζουν τα χέρια που κρατούν τα κλειδιά, που προσπαθούν να πιάσουν μια βροχή από αναμνήσεις, ευκαιρίες και ελπίδα. Προσωπικές μνήμες ενώνονται με παγκόσμιες σε μια τεράστια θάλασσα στην οποία οι βάρκες μοιάζουν να ταξιδεύουν ήρεμα προς το ‘αύριο’.

Ένα έργο που δύσκολα θα άφηνε κάποιον ασυγκίνητο. Χρώματα, υλικά και έννοιες που εγείρουν συναισθήματα έντονα. Ελπιδοφόρο με όλη τη ‘δυσκολία’ που εμπεριέχει σχεδόν πάντα η ομορφιά του χρόνου και της μνήμης.

Η Chiharu Shiota χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο της ‘The key in the Hand’, έλαβε 180.000 κλειδιά ανθρώπων από τα πέρατα της γης και ‘κρέμασε’ 50.000 εξ αυτών σε έναν ιστό 400.000 μέτρων κόκκινου νήματος.

Το θέμα της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας είναι ‘All the World’s Futures’ και οι καλλιτέχνες θα εκθέτουν μέχρι 22 Νοεμβρίου.

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.thisiscolossal.com/

Περισσότερα για την Chiharu Shiota το έργο της ‘The key in the Hand’ http://2015.veneziabiennale-japanpavilion.jp/en/project/

Δείτε επίσης

Όταν η αναγέννηση ξεπηδά μέσα από βρώμικους τοίχους

Τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου

Μαθήματα ανεκτικότητας για λάτρεις της νόρμας

tags: blogging / installation