Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ξεκινά στο metamatic:taf η έκθεση ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ, μια έκθεση με διαφορετική ματιά στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Μία έκθεση που προκαλεί τον επισκέπτη να την... αναιρέσει μέσα από το έργο 14 δημιουργών κόμικ οι οποίοι εμπνεόμενοι από ένα γράμμα ξετυλίγουν τη δική τους ιστορία. Η τέχνη των κόμικ στέκεται απέναντι στην παρούσα κοινωνική συνθήκη, ανοίγοντας μία νέα συζήτηση για το ρόλο της σήμερα και την εξέλιξή της.
Ζητήσαμε από δύο εκπροσώπους της να μας μιλήσουν γι’αυτή. Την επιμελήτρια της έκθεσης, συγγραφέα και σεναριογράφο, Βέρα Καρτάλου και τον Γιώργο Γεωργέλο, Πρόεδρο της Λέσχης Φίλων Κόμικς.
Βέρα, γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το κόμικ;
Μετά από την πρώτη μου ουσιαστική επαφή με το είδος, τα κόμικς με μαγνήτισαν. Ήταν ο παράδεισος για έναν συγγραφέα που αποφεύγει την σπατάλη των λέξεων σε περιγραφές. Ωστόσο στην πορεία κι όσο μελετούσα πιο προσεκτικά το είδος ξεδιπλώθηκε σταδιακά η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις του τόσο σεναριακά, όσο σκηνοθετικά. Ακόμη μαθαίνω, πειραματίζομαι, εξελίσσομαι και θα συνεχίσω για όσο καιρό χρειαστεί και με γεμίζει.
Ποιό πιστεύεις είναι το μέλλον του ελληνικού κόμικ;
Τα κόμικς κερδίζουν συνεχώς έδαφος παγκοσμίως και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται με το είδος το κάνουν καθαρά από αγάπη ή χόμπι. Η αναγνώριση και καταξίωση έρχεται συνήθως για όσους κάνουν συνεργασίες με το εξωτερικό. Ελπίζω ότι στο μέλλον αυτό θα αλλάξει. Πιστεύω ότι θα φτάσει η εποχή που οι καλλιτέχνες θα έχουν την επιλογή να αφοσιωθούν στην τέχνη τoυς, εφόσον το επιθυμούν.
Ποιο συναίσθημα θα ήθελες να κουβαλάει μαζί του κάποιος φεύγοντας από την έκθεση ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ;
Είναι αξιοσημείωτο το πώς αντιλήφθηκαν και ανέπτυξαν οι καλλιτέχνες το θέμα της έκθεσης. Το κάθε έργο και δωμάτιο αντίστοιχα είναι μοναδικό και ξεχωριστό με τον τρόπο του και πιστεύω ότι στο σύνολό της η έκθεση θα προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα σε κάθε επισκέπτη.
Κύριε Γεωργέλο, ποιο είναι το πρώτο κόμικ που διαβάσατε και σε ποια ηλικία;
Στην ηλικία των 5 ετών, ένα Mικυ Mάους στο περίπτερο του πατέρα μου.
Τι θα βάζατε σε ένα μουσείο κόμικς;
Οπωσδήποτε αυθεντικά τεύχη από τις ελληνικές εκδόσεις κόμικς ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν την μεγάλη πορεία των κόμικς στην Ελλάδα, διαδραστικά δρώμενα με θέμα κόμικς και άλλα πολλά.
Πώς βλέπετε την εξέλιξη του κόμικ στην Ελλάδα και πώς φαντάζεστε το μέλλον του;
Υπάρχει δυναμική, υπάρχει ταλέντο. Aν το κράτος αλλά και αυτοί που το αγαπάνε συνειδητοποιήσουν ότι είναι τέχνη και το υποστηρίξουν, θα πάμε μπροστά. Aν συνεχίσουν να το περιθωριοποιούν, θα παραμείνουμε γραφικοί.
Εσείς προσωπικά είστε συλλέκτης;
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συλλέκτη. Άλλωστε όλα αυτά που μάζεψα όλα τα χρόνια μου, αυτή τη στιγμή ανήκουν στην βιβλιοθήκη της Λέσχης Φίλων Κόμικς.
Και ο ρόλος της Λέσχης;
Η Λέσχη ιδρύθηκε το 2009 με μοναδικό στόχο την προώθηση του κόμικ στην Ελλάδα. Από τότε, δημιούργησε την μοναδική ανοιχτή βιβλιοθήκη κόμικς στην χώρα μας (πάνω από 35.000 τεύχη), διοργανώνει εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, αφιερώματα, signings, εκδόσεις, προβολές, σεμινάρια και άλλα πολλά. Ο χώρος που δημιουργήθηκε στην Αγίας Ειρήνης 5 στο Μοναστηράκι, συνεχίζει να είναι μοναδικός για τα κόμικς στην Ελλάδα.
Η έκθεση ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ θα εγκανιαστεί στις 23 Οκτωβρίου στις 20:30 και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/2701/diapseuse_to/