Ένα συναρμολογούμενο γλυπτό από χαρτί!

bloggerT.A.F. 10.8.2015
practiscope

tags: blogging / design

Τρία αδέλφια, ο Χρήστος, ο Αντώνης και ο Λευτέρης Κοντορούσης αποθεώνουν το νέο ελληνικό design

Κώστας Τσαούσης

Τρία αδέλφια, ο Χρήστος, ο Αντώνης και ο Λευτέρης Κοντορούσης -όλοι 40άρηδες- στη βιομηχανική περιοχή των Ανω Λιοσίων συντηρούν την παράδοση της τυπογραφίας και αποθεώνουν μέσα από συνεργασίες για τη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης το νέο ελληνικό design.

Η Ελιά ανήκει στο πλούσιο -από άποψη αισθητικής- χαρτοφυλάκιο μιας οικογενειακής εταιρείας όπου τα μέλη της είναι «ζυμωμένα» με το χαρτί και το μελάνι. Η εταιρεία ονομάζεται –πώς αλλιώς;- Χαρτοβασίλειον και ο μετοχικός της πυρήνας αποτελείται από τρία αδέλφια που κουβαλούν μια βαριά κληρονομιά στον χώρο των εκτυπώσεων. Ο Λευτέρης Κοντορούσης στα 43 χρόνια του είναι ο μικρότερος των αδελφών. Οι άλλοι δύο είναι ο 45χρονος Αντώνης και ο 47χρονος Χρήστος. Η βάση και των τριών ήταν και συνεχίζει να είναι μια εταιρεία γραφικών τεχνών -η εταιρεία του πατέρα τους Γιώργου Κοντορούση- που ξεκίνησε πριν από 55 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας ως ένα μικρό τυπογραφείο.

Στο site της εταιρείας διαβάζουμε: «Η ενασχόλησή μας με την εκτύπωση και το χαρτί μας οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας εμπορικής επιχείρησης με το όνομα Χαρτοβασίλειον. Το Χαρτοβασίλειον είναι ένας χώρος όπου οι νέες ιδέες σχεδιαστών βρίσκουν εφαρμογή πάνω σε χρηστικά χάρτινα αντικείμενα. Το αποτέλεσμα συνδυάζει την υψηλή αισθητική με την άρτια κατασκευή και βασίζεται στην ελευθερία έκφρασης τόσο του δημιουργού όσο και του κατασκευαστή».

Το Χαρτοβασίλειον των σαραντάρηδων αφών Κοντορούση ιδρύθηκε το 2006. Ο σκοπός τους ήταν να αναδείξουν το δυναμικό και τον πλούτο του ελληνικού design μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική με την άρτια επίσης εγχώρια κατασκευή. Στη βάση της σχεδόν δεκάχρονης διαδρομής του το Χαρτοβασίλειον έχει συνεργαστεί συνολικά με 20 δημιουργικά γραφεία αλλά και με φορείς και μεμονωμένους designers. Τα προϊόντα της εταιρείας μπορεί να βρει κανείς σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, αλλά και στο e-shop, και οι τιμές τους ξεκινούν από 1,5 ευρώ και φθάνουν τα 20 ευρώ.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε πίσω 55 ολόκληρα χρόνια. Το 1960, ο Γιώργος Κοντορούσης άνοιξε ένα μικρό τυπογραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Λίγα χρόνια αργότερα, η επιχείρηση απέκτησε το πρώτο της λιθογραφικό πιεστήριο και μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στην πλατεία Γκύζη. Σήμερα, η οικογενειακή επιχείρηση των γραφικών τεχνών είναι μια βιομηχανική μονάδα που συνεχίζει να λειτουργεί με το μεράκι των παλιών τυπογράφων, αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία και αισθητική. Στο site της διαβάζουμε σχετικά: «Ο εξοπλισμός έχει εκσυγχρονιστεί, το τυπογραφείο έχει ήδη μεταφερθεί σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο βιοτεχνικό πάρκο Ανω Λιοσίων και σε συνδυασμό με την πεπειραμένη ομάδα του, η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, νέες ιδέες και πρωτότυπες τεχνικές». Σε αυτό το τρίπτυχο στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται και η δουλειά της νέας θυγατέρας Χαρτοβασίλειον.

Πηγή (Metropolispress)

tags: blogging / design