Οι αγρότες της πόλης

bloggerT.A.F. 2.7.2015
practiscope

tags: blogging

Οι Urban Farmers of Athens φτιάχνουν μπαξέδες στα μπαλκόνια μας

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Με τους Urban Farmers of Athens ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή μέσω της εκδήλωσης «Κηπουροί στην πόλη» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και την Οργάνωση Γη εξηγούσαν πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν λαχανόκηπο. Συζητώντας μαζί τους, μου εξήγησαν ότι είναι μια ομάδα τεσσάρων φίλων και συμφοιτητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που αποφάσισαν να συνδυάσουν την αγάπη τους για τη φύση, την πόλη και τη δημιουργία, προκειμένου να δώσουν πρακτικές λύσεις σχετικά με την καλλιέργεια φυτών σε αστικό περιβάλλον.

Μέλη της είναι ο 30χρονος Γιάννης Τσούτσας, ο συνομήλικός του Κυρίλλος Τουνχουλίδης, η 26χρονη Ιωάννα Κανάκη και η -κατά ένα χρόνο μεγαλύτερή της- Κωνσταντίνα Κουνουγέρη. Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους πριν από ένα περίπου χρόνο, θέλοντας να ασχοληθούν με το αντικείμενο των σπουδών τους και πιστεύοντας πως έχουν αρκετές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν. «Κύριος στόχος μας», εξηγεί ο Γιάννης, «είναι να επικοινωνήσουμε την ιδέα πως ο καθένας μπορεί, όσο λίγες κι αν φαίνονται οι δυνατότητες που του προσφέρει ο χώρος στον οποίο επιθυμεί να τοποθετήσει τα φυτά του, να απολαύσει την επαφή με τη φύση και στη συνέχεια να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση της ιδέας αυτής».

Οπως σχολιάζει ο ίδιος, η εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα τους έχει δείξει πως η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο «να γίνει η αρχή». Να αποφασίσει κάποιος, δηλαδή, να πρασινίσει το μπαλκόνι του. «Ειδικά στις μέρες μας», συνεχίζει, «είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν σαν πολυτέλεια μια τέτοια κίνηση. Πάντα όμως εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν πόσο λίγα χρήματα τελικά χρειάζονται, προκειμένου να απολαμβάνουν τόσο τα καλλωπιστικά φυτά τους, όσο και τα λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι στο μπαλκόνι τους». Οταν βέβαια επιμένω να μάθω ενδεικτικές τιμές, η απάντησή του είναι σταθερή: κάθε χώρος ξεκινά από διαφορετική βάση και θα πρέπει πρώτα να τον δουν για να κάνουν μία εκτίμηση.

Ολη η ομάδα παραμένει ιδιαίτερα δραστήρια και αποζητά τις συνεργασίες με άλλους φορείς. Πέρα από τους «Κηπουρούς στην πόλη», συμμετείχαν πρόσφατα σε μια σειρά σεμιναρίων μπαλκονοκηπουρικής με την ομάδα κατοίκων «Η Κυψέλη μας». Eκεί παρουσίασαν όλη τη διαδικασία εγκατάστασης, φύτευσης και διατήρησης ενός μπαλκονόκηπου, όπως η αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών, η επιλογή κατάλληλων φυτών ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο κάθε μπαλκόνι και οι καλλιεργητικές τεχνικές. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η δράση «Στο βάθος κήπος» της ΜΚΟ Κλάδος Μεγάλων Οδηγών, όπου πήραν μέρος παιδιά και δημιούργησαν ένα μικρό πάρκο σε έναν εγκαταλελειμμένο ανοιχτό χώρο, επίσης στην Κυψέλη. «Ηταν μεγάλη η χαρά μας γι αυτές τις συνεργασίες. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις ιδέες μας με τόσο κόσμο», λέει ο Γιάννης.

Οσο για το μέλλον, οι Urban Farmers of Athens παραμένουν αισιόδοξοι. Τα πλάνα τους, υποστηρίζουν, υπαγορεύονται από τους στόχους που από σύστασης της ομάδας παραμένουν οι ίδιοι. Ο πρώτος είναι η προώθηση της ιδέας για ένα οικονομικό, πρακτικό, καλαίσθητο και αποδοτικό τρόπο να εγκαταστήσει ο καθένας στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή την ταράτσα του έναν «κήπο» για να απολαμβάνει την ενασχόληση με τα φυτά και τη χαρά τού να παράγει μέρος των λαχανικών που καταναλώνει. «Ο δεύτερος», αναφέρει ο Γιάννης κλείνοντας, «είναι η εξέλιξή μας σε τεχνικό επίπεδο ώστε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε και τις υπόλοιπες ιδέες που περιμένουν».

Πηγή (Metropolispress)

tags: blogging