Τσάντες από αρμύρα

bloggerT.A.F. 1.7.2015
practiscope

tags: blogging

Τρεις νέοι δημιουργούν πρωτότυπα προϊόντα συνδυάζοντας την εμπειρία τους στη θάλασσα με την επιχειρηματικότητα και το design

Θάνος Τριανταφύλλου

O Στρατής Ανδρεάδης, μαζί με τον Σπύρο Ντάικο και την Χρύσα Χαλικιοπούλου δημιουργούν μοναδικά και πρωτότυπα προϊόντα συνδυάζοντας την εμπειρία τους στη θάλασσα με την επιχειρηματικότητα και το design και μας διηγούνται μοναδικές ιστορίες, με άρωμα Ελλάδας. «Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι τρεις νέοι Ελληνες, που εδώ και δύο χρόνια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μία πρωτοποριακή επιχείρηση upcycling: Με απλά λόγια ανακυκλώνουν τα παροπλισμένα πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών και κατασκευάζουν με αυτά τσάντες και σακ-βουαγιάζ για να συνεχίσουν το… ταξίδι τους στα χέρια των νέων κατόχων.

Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η φιλοσοφία τους είναι η «δεύτερη ευκαιρία για τους κουρασμένους ήρωες», τα ιστία, όπως λένε χαμογελώντας νοσταλγικά. «Σκεφτόμασταν πώς κατασκευάζει κάποιος ένα εξαιρετικό προϊόν τον 21ο αιώνα. Ενα προϊόν που είναι φτιαγμένο στο χέρι, που έχει ποιότητα και αισθητική. Ενα προϊόν που μπορείς να το κουβαλάς εύκολα, αλλά παράλληλα να “κουβαλάς” μαζί του και μια μικρή ιστορία από τον τόπο σου», μας λέει ο Στρατής Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας πως «λειτουργούμε με βάση τις αξίες της κυκλικής οικονομίας».

«Υπολογίζουμε πως υπάρχουν περίπου 100.000 τετ.μ. πανιών που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας ικανός αριθμός για να φτιάξουμε έναν μεγάλο αριθμό αντικείμενων. Θέλουμε να κατασκευάζουμε υπεύθυνα, ώστε όποιος επιθυμεί, να μας επιστρέψει πίσω την τσάντα που έχουμε κατασκευάσει», προσθέτει ο ίδιος. Η επιχειρηματική τους ιδέα έχει όμως και ένα ανώτερο σκοπό, αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις συγκεκριμένων μοντέλων θα διατεθεί για να στηριχθεί η συμμετοχή Ελλήνων ιστιοπλόων στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Τα πανιά μεταμορφώνονται σε κάτι διαφορετικό κρατώντας πάντα την ουσία του ταξιδιού στο DNA τους. Μετά από μία ειδική διαδικασία «αναγέννησης» φτάνουν στα χέρια πολύπειρων ιστιοραφτών, οι οποίοι τα μετατρέπουν σε μια σειρά διαφορετικών προϊόντων: μικρά τσαντάκια καθημερινής χρήσης, βαλιτσάκια για ημερήσιες αποδράσεις και μεγάλα σακ-βουαγιάζ, που έχουν ακόμα πάνω τους ραμμένα τα αγωνιστικά νούμερα τους σκάφους στο οποίο ανήκαν.

Καίριο σημείο στη δημιουργία μίας salty bag, αλλά και στην επικοινωνία με τον αγοραστή, είναι η μεταφορά των ιστοριών των πανιών (και κατ’ επέκταση της ελληνικής ιστορίας) που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Αγοράζοντας μία salty bag, ταυτόχρονα δίνεται και ένα βιβλιαράκι τυπωμένο σε οικολογικό χαρτί με την ιστορία των πανιών (με λεπτομέρειες όπως σε ποιες ελληνικές θάλασσες ταξίδεψαν, σε ποιες παραλίες αγκυροβόλησαν αλλά και από πού προέρχεται η ονομασία της τσάντας και για ποιο λόγο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια μεγάλη γυναικεία τσάντα, η Parapola, η οποία δανείστηκε το όνομα της από το ομώνυμο μικρό ακατοίκητο νησάκι νοτιοανατολικά των Σπετσών – το οποίο όμως οι ντόπιοι ονομάζουν Παραπόλα γιατί όποιος πήγαινε εκεί του έλεγαν «πάρε από όλα».

Με αυτήν την καινοτόμο και πρωτότυπη ιδέα της επαναχρησιμοποίησης παροπλισμένων πανιών η Salty Bag, μόλις σε δύο χρόνια ζωής, έχει αποσπάσει το βραβείο Silver Award στα Environmental Awards 2014 και Bronze Award στα Tourism Awards στην κατηγορία Καινοτόμο Concept, για το ερευνητικό τους έργο στον τομέα του τουρισμού.

Πηγή (Metropolispress)

tags: blogging