Ψηφιακά μποστάνια

bloggerT.A.F. 2.12.2014
practiscope

Γνωρίστε το bostanistas.gr, ένα site με θέμα το καλό φρέσκο φαγητό!

Νατάσα Μαστοράκου

Εχετε προσπαθήσει ποτέ να φτιάξετε ένα μποστάνι μέσα στην πόλη; Αν ναι, ξέρετε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, όπως τις ξέρει και η Γκέλη Βούρβουλη από την ομάδα του protagon, που κατάφερε να φτιάξει εκ του μηδενός ένα παραγωγικό μποστάνι στην ταράτσα του σπιτιού της στο Φάληρο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το bostanistas.gr! Θέμα του; Η καλλιέργεια μέσα στην πόλη, αλλά και έξω από αυτή. Το καλό -δηλαδή εποχιακό- φρέσκο φαγητό. Η αγάπη για το στρωμένο τραπέζι ή το απλωμένο τραπεζομάντηλο στο χορτάρι, η έννοια για τα φρέσκα υλικά.

Ολα αυτά έκαναν τους bostanistas αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όχι μόνο όσων αγαπούν να μαγειρεύουν αλλά και όσων αγαπούν το φαγητό γενικότερα. Γιατί μέσα από την πλατφόρμα τους μπορείς κάθε μέρα να βρεις συνταγές απλές, αλλά και σύνθετες, που σε εντυπωσιάζουν, σε προβληματίζουν και κυρίως σε στέλνουν στην κουζίνα για να τις δοκιμάσεις.

«Μια ωραία, απολύτως αστική ταράτσα στο Φάληρο ήταν η αφορμή», μου εξηγεί η Αναστασία Λαμπρία, δημοσιογράφος, εκδότρια του Ποταμού και υπεύθυνη του site. «Η Γκέλη Βούρβουλη, κάτοχος της ταράτσας, εκτός από πάρτι ονειρευόταν μποστάνι με θέα τη θάλασσα. Ηθελε κολοκυθάκια και πιπεριές και πεπόνια και αρωματικά φυτά». Τα πρακτικά ζητήματα μπορεί να κατάφερε να τα λύσει εύκολα η κ. Βούρβουλη, όμως στα θεωρητικά το ελληνικό ίντερνετ έδειξε την αδυναμία του. Δεκάδες ιστοσελίδες με σκόρπιες πληροφορίες που χρειαζόσουν μέρες για να τις αποκρυπτογραφήσεις.

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το bostanistas. «Με τριάντα θέματα την ημέρα, κάθε μέρα, και ενάμιση εκατομμύριο επισκέψεις μέχρι τώρα», όπως μας πληροφορεί η κ. Λαμπρία, «η πορεία έδειξε ότι η απόφαση των ιδρυτών ήταν απολύτως σωστή». Για να γίνουν όλα αυτά ήταν απαραίτητη η συνδρομή από γνωστές υπογραφές που συνδυάζουν τον κοσμοπολιτισμό και τη γνώση της ελληνικής ξεχωριστής γεύσης, όπως του Δημήτρη Ποταμιάνου και της Θάλειας Τσιχλάκη, μέχρι της κατόχου ενός από τους ωραιότερους μεσογειακούς κήπους, της Καλής Δοξιάδη. Από τον δοκιμαστή και σύμβουλο ελαιολάδου, Βασίλη Φραντζολά, μέχρι τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη που δηλώνει καλοφαγάς παγιδευμένος στο σώμα ενός αδύνατου!

Η λίστα με τα ονόματα, ωστόσο, δεν τελειώνει. Γνωστοί Αθηναίοι που αγαπούν τη μαγειρική, την ελληνική γη και κυρίως το φαγητό, μοιράζονται μαζί μας καθημερινά τις ιδέες τους, τις γεύσεις τους και τις δημιουργίες τους. Από ορεκτικές μπουκίτσες μέχρι γιορταστικά μεγάλα εδέσματα, όλα κατέχουν θέση στο site. «Γιατί μας ενώνει η θαλπωρή γύρω από το στρωμένο τραπέζι», διευκρινίζει η κ. Λαμπρία.

Μία από τις πιο «διάσημες» συνταγές του site παραμένει το σπιτικό ψωμί με αλεύρι ζέας αλλά αν σας φαίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκο ξεκινήστε με ένα απλό γλυκό με γιαούρτι και λεμόνι ή τα περίφημα «μαυρομάτικα της διαφάνειας» του Κώστα Τσαούση. Θα χρειαστείτε πολύχρωμες πιπεριές χωρίς σπόρια, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και σχοινόπρασο και προαιρετικά μια χούφτα ξηρούς καρπούς όπως μαύρη σταφίδα, φυστίκι Αιγίνης και αμύγδαλο. Για τα υπόλοιπα επισκεφτείτε το bostanistas.gr, όλα εμείς θα σας τα λέμε;

Πηγή (Metropolispress)

tags: διατροφή / διαδίκτυο