Με καράβια χιώτικα…

bloggerT.A.F. 11.11.2014
practiscope

Ένα αφιέρωμα στα προϊόντα της Χίου

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου ακούγοντας τη λέξη «Χίος» είναι η μαστίχα. Και όχι άδικα, αφού αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας του νησιού και γύρω της περιστρέφεται η ζωή μεγάλου μέρους των κατοίκων του. Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όμως της περιοχής δεν εξαντλούνται εκεί: όλο και περισσότερα τοπικά προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους, διεκδικόντας επάξια μια θέση δίπλα στο μαστίχι όπως το αποκαλούν. Από το γλυκό φλούδας μανταρινιού λοιπόν μέχρι το καζανιστό ούζο και από τη φρέσκια μπύρα έως το τυρί Μαστέλο, υπάρχουν επιλογές που δε θα σε αφήσουν αδιάφορο.

Γλυκά Citrus


Εδω και έξι χρόνια η ομάδα της Citrus παράγει στην περιοχή Κάμπος μια σειρά από χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά. Η φλούδα μανταρίνι είναι ένα από αυτά και ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα καθώς το χιώτικο μανταρίνι θεωρείται μια από τις πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα και η γλυκόξινη γεύση του. «Οι επιδέξιες τεχνικές συγκομιδής», εξηγεί η Μαριάννα Κομητοπούλου, «που δεν ‘πληγώνουν’ τον καρπό, η άμεση μεταφορά των φρέσκων φρούτων μέσα σε κοφίνια από το δένδρο κατευθείαν στο εργαστήριο και η εκτέλεση των χιώτικων συνταγών σε μικρές ποσότητες εγγυώνται προϊόντα υψηλής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας». Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί η βράβευσή του στα φετινά Great Taste Awards με χρυσό αστέρι.

Τσίχλες ΕΛΜΑ


Ενα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα μαστίχας στην ελληνική αγορά είναι οι τσίχλες ΕΛΜΑ. Κυκλοφορούν στο εμπόριο από το 1958 και αποτελούν ιδιοκτησία της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του φορέα που αντιπροσωπεύει τους 20 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς των 24 Μαστιχοχωρίων τα οποία βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του νησιού. Εάν τις έχεις δοκιμάσει, θα γνωρίζεις ότι είναι πιο σκληρές από τις τυπικές τσίχλες και έχουν τη δική τους χαρακτηριστική γεύση, χάρη στο 100% φυσικό εκχύλισμα μαστίχας. Οπως εξάλλου υπερηφανεύονται οι παραγωγοί της «είναι η φυσική συνέχεια της πρώτης τσίχλας των αρχαίων χρόνων που οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου μασούσαν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής τους».

Κρασιά Αριούσιος


Κατά την αρχαιότητα ο «Αριούσιος οίνος» θεωρούνταν το καλύτερο κρασί της Χίου, γι αυτό και ταξίδευε μέσα σε αμφορείς με προορισμό τους πλούσιους παραλήπτες της εποχής. Εδώ και μία δεκαετία, η εταιρεία Αριούσιος αναβιώνει τους αμπελώνες του νησιού και παράγει στο βορειοδυτικό κομμάτι του μια σειρά από κρασιά. Ο «Αριούσιος Αυστηρός» είναι ένα από τα καλύτερα καθώς «ωριμάζει για 18 μήνες, σε φυσικά υγρό και ψυχρό κελάρι, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες των αρωμάτων και των χρωμάτων των ποικιλιών, σε συνδυασμό με τα αρώματα των γαλλικών δρύινων βαρελιών», λέει η Αννα Λαγού. Οσο για τα χαρακτηριστικά του, ξεχωρίζει η ισορροπημένη γεύση, το πλούσιο κόκκινο χρώμα και το άρωμα κόκκινων φρούτων και βανίλιας.

Ζυμαρικά Χιώτικο Κελλάρι


Εχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μάγειρας του Εμπορικού Ναυτικού και εν συνεχεία ως σεφ σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μαζικής εστίασης στην Ελλάδα, ο Νικόλαος Κωνσταντουλάκης πήρε πριν μερικά χρόνια την απόφαση να επιστρέψει στη Χίο. Στο χωριό Βέσσα έστησε ένα εργαστήρι παραδοσιακών ζυμαρικών, το «Χιώτικο Κελάρι», ξεκίνησε την παραγωγή και σήμερα συνεργάζεται με ορισμένα από τα πιο γνωστά delicatessen της Αθήνας. «Ανάμεσα στα προϊόντα μας», υποστηρίζει, «θα βρει κανείς στριφτάρι με μανταρίνι, ταλιατέλες με άρωμα μαστίχας και κους κους με λαχανικά. Ολα με αγνά υλικά, χωρίς πρόσθετα γεύσης και χρωστικές ή συντηρητικά, και έχοντας πάντα στο μυαλό μας τις διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή».

Λικέρ Ψυχής


Εδώ και τρεις γενιές, η οικογένεια Ψυχή παρασκευάζει ένα από τα καλύτερα λικέρ μαστίχας στο νησί. Συγκεκριμένα, το «Λικέρ Μαστίχα Χίου Ψυχής» παράγεται με την ίδια παραδοσιακή συνταγή από το 1925 και αποτελεί προϊόν απόσταξης αυθεντικής μαστίχας. «Συλλέγουμε στα ιδιόκτητα βιολογικά μας κτήματα τη μαστίχα κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μετέπειτα την αποστάζουμε στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκές της. Με αυτό το απόσταγμα δημιουργούμε το premium λικέρ μας που περικλείει στη γεύση του όλη την ιστορία μας», τονίζει ο Στέφανος Ψυχής. Αξίζει να το δοκιμάσεις παγωμένο σε σφηνάκι, μετά από γεύμα ή μαζί με τον καφέ σου.

Τυρί Μαστέλο


Η εντύπωση που επικρατεί στους λάτρεις του τυριού είναι πως το μαστέλο αποτελεί χιώτικη ποικιλία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για την εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο στη Χίο. «Το μαλακό τυρί Μαστέλο είναι λευκό, με μαλακή υφή, χωρίς επιδερμίδα και εύπεπτο. Η ελαφρά αλμυρή του γεύση, η μυρωδιά γάλακτος, ο αγνός τρόπος παρασκευής, αλλά και το ότι ψημένο αποκτά ξεχωριστή γεύση είναι οι λόγοι που το έκαναν τόσο αγαπητό», τονίζει η Ερη Παντελίδη. Διατίθεται επίσης Μαστέλο κατσικίσιο, ανθότυρο και αλμυρό, από παστεριωμένο πλήρες αγελαδινό γάλα.

Ούζο Στουπάκη


Νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που δεν καταναλώνει καλό ούζο, δεν υπάρχει. Γι αυτό και το Ούζο Καζανιστό Στουπάκη είναι ένα από τα προϊόντα που αγαπιούνται ιδιαίτερα στην περιοχή. Η απόσταξή του, ακόμα και σήμερα, διαρκεί 8 ώρες και γίνεται σε παραδοσιακά μπρούτζινα καζάνια. «Οι εγκαταστάσεις μας είναι άρτια εξοπλισμένες με μεγάλο αριθμό από άμβυκες απόσταξης και πολλές σύγχρονες γραμμές παραγωγής και εμφιάλωσης», αναφέρει ο Δημήτρης Φλάμος και συνεχίζει: «Εχουμε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου, εξοπλίζοντας ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο στελεχωμένο από επιστημονικό προσωπικό χημικών, μηχανολόγων και γευσιγνωστών».

Κρασιά Κεφάλα


Από το μικρό παραδοσιακό πατητήρι που διατηρούσε η οικογένεια Κεφάλα στο χωριό Κουρούνια τη δεκαετία του ’60, έφτασε το 2004 να λειτουργεί ένα οινοποιείο με δυναμικότητα 30 τόνους κρασί. Σήμερα ο Παντελής Κεφάλας, οινοποιός τρίτης γενιάς, έχει συνενώσει τους οικογενειακούς αμπελώνες και εμφιαλώνει τα δικά του κρασιά με ιδιαίτερη επιτυχία. «Καλλιεργούμε σε ορεινούς αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης της βόρειας Χίου τις γηγενείς ποικιλίες Αγιαννήτικο, Φωκιανό και Μανδηλαριά. Από αυτές παράγεται ο ερυθρός ημίγλυκος οίνος Μελανίτης, με παραδοσιακό τρόπο ωρίμανσης των σταφυλιών, ώστε να συμπυκνωθεί το άρωμα και τα σάκχαρα του», τονίζει.

Γλυκίσματα Mastihashop


Το νέο προϊόν της Mediterra και των Mastihashop αποφάσισε να… διαφοροποιηθεί από τα τετριμμένα και απέκτησε άρωμα χαμομηλιού. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αυτή τη φορά εμπιστεύτηκε πρωτότυπες ιδέες γυναικών του νησιού για τη νέα της σειρά γλυκισμάτων. Η νέα τους «ανακάλυψη», τα μπισκότα βουτύρου με χαμομήλι, υλοποιήθηκε υπό το βλέμμα και τις οδηγίες της patissier Marisa Churchill. «Τέσσερις φοβερές μαμάδες», εξηγεί η Μαριαλένα Κάβουρα, «αναγνωρισμένες ως κορυφαίες από τις οικογένειές τους, έβαλαν τα δυνατά τους στο εργαστήριο μας και δημιούργησαν για μας μια σειρά σπιτικών γλυκισμάτων, με πολλή αγάπη και φροντίδα σαν να δούλευαν στην κουζίνα του σπιτιού τους».

Χυμοί Κάμπος Χίου


Το 2009, το παλιό εγκαταλειμμένο εργοστάσιο που έστυβε τα χιώτικα εσπεριδοειδή από το 1960, ξαναγεννήθηκε στον Κάμπο και έγινε η σύγχρονη βιομηχανική μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης χυμών της εταιρείας Χυμοί Χίου. Ενα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της είναι ο φυσικός χυμός μανταρινιού, ο οποίος έχει ως βάση τα εσπεριδοειδή του νησιού και εν συνεχεία συμπληρώνεται από άλλες ελληνικές ποικιλίες. Βασικός στόχος της εταιρείας, όπως τονίζεται, παραμένει η απορρόφηση του συνόλου της χιώτικης σοδειάς ώστε να δοθεί κίνητρο στους τοπικούς παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

Φρέσκια Μπύρα Χίου


Εδώ και δύο χρόνια ο Μάνος Ναζλίδης παράγει και εμφιαλώνει στον Κάμπο τη Φρέσκια Μπύρα Χίου. Ολα ξεκίνησαν το 2009, όταν ο -πειραιώτης στην καταγωγή- Μάνος βρέθηκε στο νησί. Το σκέφτηκε καλά και ένα χρόνο αργότερα πήρε την απόφαση και ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα της μικροζυθοποιίας του υπό τον τίτλο «Ζυθοποιία Χίου». Το 2011 διαμόρφωσε τον χώρο όπου στεγάζεται η επιχείρηση μέχρι σήμερα και το 2012 ξεκίνησε τη διανομή της στα περισσότερα σημεία εστίασης αλλά και καφέ μπαρ του νησιού. Η εμφιάλωση της γίνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας. Γευστικά κυριαρχούν τα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών, το σώμα είναι πλούσιο με φρουτώδη γεύση και διακριτική πικράδα, ενώ η περιεκτικότητα σε αλκοόλ φθάνει το 4,9%.

Αναψυκτικό Mast


Εάν σου αρέσουν τα αναψυκτικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη λατρέψεις το Mast. Η δημιουργία του Γιάννη Μπενέτου και του Γιώργου Γαλάτουλα είναι στην πραγματικότητα μία γκαζόζα με άρωμα φυσικής μαστίχας, χωρίς προσθήκη χημικών. «Γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό αναψυκτικό που δε θα είχε χημικά και βλαβερά συστατικά αλλά αντιθέτως θα έκανε καλό, ειδικά στο στομάχι. Μετά από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες, με πολλές δοκιμές και πολύ δουλειά, δημιουργήσαμε το Μαst», υποστηρίζει ο Γιάννης Μπενέτος και καταλήγει: «Πάντοτε χρησιμοποιούμε φυσική μαστίχα ή μαστιχέλαιο και ποτέ τα φτηνά χημικά αρώματα ως υποκατάστατά της».

Πηγή (Metropolispress)