Από την Εύβοια με αγάπη

bloggerT.A.F. 9.10.2014
practiscope

Δώδεκα προϊόντα με premium υπογραφή από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Μπορεί να απέχει οδικώς λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ωστόσο το νησί της Εύβοιας μοιάζει να ακολουθεί τη δική του ξεχωριστή πορεία. Το ίδιο και οι κάτοικοί του που μοιάζουν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν ό,τι τους προσφέρει απλόχερα η γη τους και να το μοιραστούν όχι μόνο με τους… απέναντι, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα αποξηραμένα σύκα της Κύμης, λοιπόν, μέχρι τις μπίρες από το Αυλωνάρι και από τις ελιές των Ροβιών έως τα μανιτάρια του όρους Δίρφυς, υπάρχει σίγουρα κάτι που θα σε συναρπάσει.

Μπίρα Delphi


Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, η 47χρονη Ντία Παπανικολάου κι ο 51χρονος Γιώργος Κωστόπουλος παρασκευάζουν την Delphi Beer. Οπως λένε, όλα ξεκίνησαν όταν συνάντησαν σε μία έκθεση τον Davide Zingareli, βραβευμένο ζυθοποιό από την Ιταλία. Με τη βοήθειά του «έψησαν» την πρώτη τους παρτίδα στο ιδιόκτητο ζυθοποιείο του και το γευστικό αποτέλεσμά κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά τον Ιούνιο του 2013. Σήμερα η Delphi Beer διατίθεται από το νέο ζυθοποιείο της ΕΛΙΞΗ ΑΕ στη Χαλκίδα και είναι μία μεσογειακή μπίρα, Pilsner, ξανθιά, διπλοζύμωτη, θολή και μη παστεριωμένη. Εχει ιδιαίτερα αρωματική γεύση, με ελαφριά επίγευση, πικρή αλλά ευχάριστη, που συνοδεύεται από ένα αίσθημα φρέσκιας βύνης.

Μπίρα Septem


Από το 2009 ο χημικός-οινολόγος, Σοφοκλής Παναγιώτου, μαζί με τον αδερφό του -οικονομολόγο στο επάγγελμα-, Γιώργο Παναγιώτου, παράγουν στο Αυλωνάρι τη φρέσκια, μη παστεριωμένη μπίρα Septem. Το όνομα στα λατινικά σημαίνει «επτά», που είναι ο αριθμός της δημιουργίας, και αποτέλεσε έμπνευση για τους ιδρυτές του ζυθοποιείου, καθώς κάθε τύπος μπίρας που παράγουν έχει το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας. Επιπλέον κυκλοφορούν και ορισμένες «σπέσιαλ» αλλά και εποχιακές μπίρες ξεχωριστής γεύσης. «Στη Septem», εξηγεί ο Σοφοκλής Παναγιώτου, «πιστεύουμε ότι ο λυκίσκος είναι το “σταφύλι της μπίρας” και η αναζήτηση και χρήση μοναδικών ποικιλιών λυκίσκου από ο?λο τον κόσμο αποτελεί το μυστικο της διαφοροποίησης των προϊόντων μας».

Μανιτάρια Δίρφυς


Δύο γεωπόνοι, ο 45χρονος Λευτέρης Λαχουβάρης και ο συνομήλικός του Θανάσης Μαστρογιάννης, είναι υπεύθυνοι για την εταιρεία Δίρφυς που λειτουργεί στους πρόποδες του ομώνυμου όρους από το 2003. Στον κατάλογό τους θα βρει κανείς φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια υψηλής ποιότητας, φαρμακευτικά μανιτάρια, καθώς και μία σειρά άλλων προϊόντων, όπως ζυμαρικά, μπίρα, αλλά και γλυκά, πάντα με βάση το μανιτάρι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλα τα προϊόντα της εταιρείας περνούν από εξαιρετικά αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, με τα μανιτάρια να παράγονται χωρίς καμία χρήση χημικών παραγόντων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Σύκα Askada Farm


Οσοι αγαπούν τα σύκα γνωρίζουν ότι της Κύμης είναι τα πιο περιζήτητα εξαιτίας της μοναδικής γεύσης τους. Γνωρίζοντάς το από πρώτο χέρι, η Ευαγγελία Μύταλα και η οικογένειά της αποφάσισαν να ιδρύσουν την Askada Farm και να ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους. «Σήμερα», υποστηρίζει, «στο αγρόκτημα Ασκάδα παράγουμε ξηρά σύκα βιολογικής καλλιέργειας, αποξηραμένα με τον παραδοσιακό τρόπο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χωρίς επεξεργασία ατμών θείου». Επιπλέον διαθέτουν στην αγορά μπάρες σύκου, συκόμελο, μαρμελάδα καθώς και chutney σύκου. «Το chutney είναι μία γλυκόξινη σάλτσα σύκου, που συνδυάζεται με τζίντζερ και κορινθιακή σουλτανίνα. Πρόσφατα βραβευτήκαμε γι” αυτή στον διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Taste με χρυσό αστέρι!».

Κρασιά Αβαντίς


Ιδρυμένο το 1994 στο Ληλάντιο Πεδίο από τον Απόστολο Μούντριχα, το Κτήμα Αβαντίς παράγει ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά του νησιού. Οι αμπελώνες του εκτείνονται σε μία έκταση 200 στρεμμάτων και δίνουν μια πλήρη σειρά λευκών, ροζέ, κόκκινων και γλυκών κρασιών. Συγκεκριμένα οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο, Sauvignon Βlanc, Gewurztraminer, Viognier, Μανδηλαριά, Syrah, Grenache rouge και Merlot. Το κτήμα εξάλλου διαθέτει το μοναδικό ελληνικό κρασί που κατάφερε να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, το Αβαντίς Δρυός (Μαλαγουζιά), ενώ έχει διακριθεί σε περισσότερους από 200 διεθνείς διαγωνισμούς.

Υπερτροφές Berryland


Πριν από τρία περίπου χρόνια ο Βασίλης Δαφνής και ο Αγάπιος Κιούσης αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία Berryland και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια υπερτροφών. Ανάμεσά τους βρίσκονται το ιπποφαές, η αρώνια και το γκότζι μπέρι πάνω στα οποία «πάτησαν» και δημιούργησαν μία σειρά καινοτόμων προϊόντων, όπως ξύδι με αρώνια, σάλτσα γκότζι με τσίλι, μαρμελάδα με ιπποφαές και βερύκοκο, αλλά και τουρσί με γκότζι μπέρι. Στην προσπάθειά τους δεν είναι μόνοι, αφού συνεργάζονται με 25 καλλιεργητές από όλη την Ελλάδα και παράλληλα εκπαιδεύουν όσους άλλους το επιθυμούν. Πρόσφατα, τέλος, εγκαινίασαν και το κατάστημά τους στη Χαλκίδα, που βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 42.

Μέλι Stayia Farm


Μπορεί η εταιρεία του 33χρονου Γιάννη Καρυπίδη και της 29χρονης Στέβης Θεοδώρου να έγινε γνωστή στο πανελλήνιο χάρη στο θυμαρίσιο μέλι με βρώσιμο χρυσό 24 καρατίων που παράγει, αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό της προϊόν. Συνολικά διαθέτει 11 ποικιλίες σε premium συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς μέλι με κανέλα, με άνθη λεβάντας, με μαστίχα Χίου, με γκότζι μπέρι και με τσίλι. Επίσης, υπό τον τίτλο Vasilissa, κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό τόσο παστέλια, όσο και μπουκάλια με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ολα τα προϊόντα θα τα βρει κανείς να ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Κίνα και το Κατάρ μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αμαλί Κεράσματα


Το πρώτο προϊόν το οποίο παρασκεύασε η Αμαλία Μπίρτσα και αποτέλεσε την αφορμή για να ακολουθήσουν μία σειρά από άλλα είναι το «οπωρικόν ξύδι», όπως το αποκαλεί. «Το όνομα το εμπνεύστικα εγώ και στην ουσία είναι ξύδι αρωματισμένο με γεύσεις φρούτων ή βοτάνων, όπως κυδώνι και δυόσμος, φτιαγμένο παραδοσιακά με τη συνταγή των γιαγιάδων μου». Αλλα προϊόντα της είναι τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, οι μπάρες δημητριακών, ο μαρινάτος γαύρος, η βανίλια υποβρύχιο, η σπιτική λεμονάδα, τα παστέλια, οι έτοιμες σάλτσες και τα διαφόρων ειδών τουρσιά. «Για όλα τα προϊόντα μου είτε επιλέγω προσεκτικά τους προμηθευτές, ώστε να έχω την καλύτερη πρώτη ύλη, είτε μαζεύω εγώ η ίδια τους καρπούς και τα παρασκευάζω στο εργαστήριό μου».

Ελιές Συνεταιρισμού Ροβιών


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών αποτελεί παράδειγμα για το πώς η σωστή συνεργασία μπορεί να αποφέρει… καρπούς. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1981 και μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση, επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία επιτραπέζιων ελιών. Μετρά περίπου 130 μέλη, παραγωγούς και εργαζόμενους, και εκμεταλλεύεται έναν ελαιώνα με περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Η τοποθεσία των Ροβιών στη βόρεια Εύβοια -προφυλαγμένη από τους δυνατούς βοριάδες και ανοιχτή στην αύρα του Ευβοϊκού κόλπου- βοηθά να παράγονται βρώσιμες ελιές άριστης ποιότητας. Στα ράφια των καταστημάτων θα βρει κανείς πράσινες ελιές, ελιές καλαμών και πάστα ελιάς.

Σύκα Συκοφάγος


Μία παρέα τριών γυναικών, η Ειρήνη Παππά, η Χρυσούλα Ζιούτη και η Ελένη Μαργέλη, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της και να εκμεταλλευτεί με τη σειρά της τη σπουδαία δυναμική των σύκων Κύμης. Ιδρυσε την εταιρεία Συκοφάγος και δημιούργησε καινοτόμα προϊόντα όπως συκομπουκιές με κόκκους κόκκινου πιπεριού, σύκα με κάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή σοκολάτας υγείας και καπνιστό «σαλάμι» από σύκα. Σήμερα τα διαθέτει σε επιλεγμένα καταστήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και στο εξωτερικό, με βασικό προορισμό τη Γερμανία. «Αυτό που κάνει τα σύκα της Κύμης μοναδικά είναι η χαρακτηριστική παχιά σάρκα και η λεπτή μαλακιά φλούδα. Το σύκο είναι το αιώνιο gourmet της Ελλάδας».

Καλλυντικά Lenga wine spa


Τα Lenga wine spa αποτελούν έμπνευση της Λένγκας Γρηγοριάδου και είναι τα πρώτα ελληνικά οινικά φυσικά καλλυντικά. Προέρχονται από τα σταφύλια του Κτήματος Αβαντίς και οι ιδιότητές τους βασίζονται στην αντιοξειδωτική δράση των κόκκινων κυρίως στα φυλιών και του ελαίου από τα κουκούτσια τους. «Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα σταφύλια αποτελούν τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά σε όλο τον φυτικό κόσμο. Σταματούν τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος», εξηγεί η κ. Γρηγοριάδου και συνεχίζει: «Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στα καλλυντικά μας είναι ό,τι και στο κρασί. Διαβάζουμε τη φύση και εκμεταλλευόμαστε αυτά που μας δίνει απλόχερα».

Λάδι Γνήσιον


Μπορεί η προσπάθεια του 46χρονου Γιάννη Μούντριχα και του 43χρονου ξαδέλφου του, Θεοδόση Μπενέτου, να μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, το αποτέλεσμά της ωστόσο είναι εξαιρετικό. Το ελαιόλαδο Γνήσιον (όπως είναι το όνομά του), είναι εξαιρετικά παρθένο, έχει πολύ χαμηλά οξέα -κοντά στο 0,3% τη στιγμή της εμφιάλωσης-, και έρχεται σε μία συσκευασία που τραβάει την προσοχή του premium καταναλωτή. «Με τον ξάδερφό μου», λέει ο κ. Μούντριχας, «συνειδητοποιήσαμε πως τα αγροτικά προϊόντα, και ιδίως το ελαιόλαδο, αν αξιοποιηθούν σωστά έχουν όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσουν τη διέξοδό μας από την οικονομική κρίση. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα ιδιαίτερο προϊόν και αυτή τη στιγμή, εκτός από τη δραστηριοποίησή μας στην ελληνική αγορά, είμαστε σε προχωρημένες επαφές τόσο με την αγορά της Σουηδίας, όσο και με αυτή της Γαλλίας».

Πηγή (Metropolispress)