Λαέ, ήρθε η ώρα της (αντ)αλλαγής!

bloggerVassiliki Kotzia 13.10.2012
κοινωνία

Το πρώτο πράγμα που θυσίασα στο βωμό της κρίσης, ήταν το shopping. Δύσκολος αποχωρισμός – ομολογώ – αν και είχα προλάβει, προτού ενσκήψει το κακό, να γεμίσω μέχρι σκασμού τις ντουλάπες του σπιτιού, με κάθε λογής ρούχα, χρήσιμα τε και άχρηστα. Τα μεν χρήσιμα με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη στα «πέτρινα χρόνια» που έχουν μεσολαβήσει. Τα δε άχρηστα; Θα πάρουν σύντομα το δρόμο της πώλησης ή της ανταλλαγής.

Πριν από μερικά χρόνια είχα ακούσει μία κυρία, ιδιοκτήτρια καταστήματος μεταχειρισμένων ρούχων, να λέει ότι όταν είχε ανοίξει το μαγαζί της, είχε φροντίσει να είναι αθέατο από το δρόμο, ώστε οι πελάτες – και κυρίως οι πελάτισσες – να μην φαίνονται. Η αγορά μεταχειρισμένων ήταν πλήγμα στην τιμή και την υπόληψη. (Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι μαμάδες των περισσοτέρων εξ ημών, αντάλλασσαν μεταξύ τους ολόκληρες βαλίτσες με παιδικά ρούχα. Κάπως έτσι είχα εξασφαλίσει και μια ωραία goth στολή «Βασίλισσας της νύχτας»).

Τώρα πια, νομίζω πώς κανείς δεν ντρέπεται να αγοράσει ‘en plein jour’ μεταχειρισμένα ρούχα, να πουλήσει τα δικά του και να ανταλλάξει. Δείτε π.χ. το χαμό που γίνεται στα stand μεταχειρισμένων του Meet Market. Ή τα πάρτι ανταλλαγών που άρχισαν από την Αθήνα και έχουν επεκταθεί πλέον σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Παρέες μαζεύονται σε σπίτια και κουβαλούν μαζί όλα αυτά που δεν φορούν πια. Τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους χωρίς χρήματα και, ταυτόχρονα, περνούν και καλά! Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να είναι τα ρούχα καθαρά και περιποιημένα και... να έχεις φίλους που φορούν το ίδιο νούμερο με εσένα. Αν δεν ισχύει αυτό, υπάρχει και άλλη λύση: τα πάρτι ανταλλαγών που οργανώνονται μέσω blog και social media. Πολύ οργανωμένο group είναι το Swap not Shop, ενώ για μαμάδες που ψάχνουν ευκαιρίες για ανταλλαγές παιδικών ρούχων, ένας καλός «μπούσουλας» είναι το happyswap.blogspot.gr

Στο «παιχνίδι» των ανταλλαγών έχουν μπει και πολλοί δήμοι και σύλλογοι, οι οποίοι διοργανώνουν «ανταλλακτικά παζάρια». Θέλει λίγο ψάξιμο το όλο θέμα, αλλά αξίζει, ιδίως αν έχετε παιδιά.

Στην ίδια λογική λειτουργούν και τα site ανταλλαγών, όπως το swapp.gr και το – πιο γενικό - antallaktiki.gr. Όσοι ήταν εξοικειωμένοι με τις αγορές μέσω internet, είναι πιο πιθανό να βρουν ελκυστικές και τις online ανταλλαγές. Οι υπόλοιποι μπορούν να οργανώσουν το δικό τους πάρτι και να αποκτήσουν νέα γκαρνταρόμπα – ή μέρος αυτής – «θυσιάζοντας» μόνο τα ρούχα που ποτέ δεν ευτύχησαν να φορεθούν όπως τους άξιζε.

Οι ανταλλαγές αγαθών ήταν η πρώτη μορφή συναλλαγής. Μην ντρέπεστε! Ανταλλάξτε και αλλάξτε!

tags: blogging / τάσεις