CTRL + T
YOUR WORK IN PROGRESS @ TAF_GALLERYΗ επιμελητική ομάδα του ΤΑF / The Art Foundation καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς δέχεται προτάσεις συμμετοχής στο CTRL+T
Ας υποθέσουμε πως είστε φωτογράφος και θέλετε να βγάλετε μια φωτογραφία σε φυσικό τοπίο που δείχνει έναν ανεμοστρόβιλο τη στιγμή που δημιουργείται. Ή ένα παραδεισένιο νησί στη μέση του πουθενά με έναν φοίνικα να γλείφει τα καταγάλανα νερά που μοιάζουν διάφανα.
Φαίνεται πως οι ομπρέλες είναι από τα αγαπημένα αντικείμενα των καλλιτεχνών που δημιουργούν δημόσια έργα. Κάτι όχι και τόσο παράδοξο αν σκεφτεί κανείς δύο βασικά τους χαρακτηριστικά, το όμορφο στρογγυλό τους σχήμα και το γεγονός πως βγαίνουν σε χιλιάδες χρώματα και σχέδια, επιτρέποντας έτσι ευφάνταστους συνδυασμούς.
Ονομάζεται “Just Sometimes” και είναι μια εγκατάσταση που περιλαμβάνει περισσότερες από χίλιες ομπρέλες διαφόρων χρωμάτων στο κανάλι του Ρότερνταμ. Η εγκατάσταση είναι δημιουργία του Βρετανού καλλιτέχνη Luke Jerram και φιλοξενήθηκε εκεί στα πλαίσια του φεστιβάλ “Witte de With”.
Στο πάρκο Monbijou στο Βερολίνο, κάτω από μια τεράστια καστανιά έχει τοποθετηθεί μια ειδική κατασκευή από πράσινες φωτιζόμενες μεμβράνες που παράγουν ήχους από τα κάστανα που πέφτουν από το δέντρο.
Το 2005 στο Χιούστον του Τέξας η Magda Sayeg ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος ρούχων σκεφτόταν πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει νήμα που τις είχε περισσέψει από το πλέξιμο. Έτσι αποφάσισε να ντύσει το πόμολο της κεντρικής εισόδου στο κατάστημα της με ένα πολύχρωμο υφαντό. Καθώς αυτή η κίνηση άρεσε στους πελάτες στη συνέχεια άρχισε να στολίζει με πλεκτά διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν στον δρόμο έξω από το κατάστημα της.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αυτοκινήτων παγκοσμίως με περισσότερα από πεντακόσια εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους της χώρας. Κάτι τέτοιο όπως είναι αναμενόμενο έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας και τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 40% των εκπομπών άνθρακα συνολικά στη χώρα.
Όποιος έχει επισκεφθεί τη Βαρκελώνη γνωρίζει πως είναι αδύνατο να περιηγηθείς στην πόλη και να μην συναντήσεις κάποια από τα κτίρια του φημισμένου αρχιτέκτονα Antoni Gaudi και ειδικότερα το πιο διάσημο από όλα, την καθολική εκκλησία Sagrada Familia που αποτελεί συγχρόνως και το σημαντικότερο ιστορικό κτίριο της πόλης και έναν πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό.
Πως θα ήταν αν η τέχνη μπορούσε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μιας μεγαλούπολης;